Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Nehormonsko liječenje valunga i noćnog znojenja u menopauzi venlafaksinom bilo je gotovo jednako učinkovito kao niskodozirana estrogenska terapija, navodi se u istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu 'JAMA Internal Medicine'.

Randomizirana placebo-kontrolirana studija otkrila je da se antidepresiv venlafaksin, može koristiti kao lijek prvog izbora u žena koje ne žele ili ne mogu koristiti niskodoziranu estrogensku terapiju za liječenje menopauzalnih tegoba.

"Naši novi rezultati osiguravaju nužne podatke za liječnike i žene u donošenju odluke o liječenju valunga i noćnog znojenja u menopauzi," rekla je Hadine Joffe, dr. med, ravnateljica istraživačkog programa Ženski hormoni i starenje, Brigham. "Naši podatci pokazuju da se hormonalna i nehormonalna farmakološka terapija koju koristimo u prvoj liniji liječenja, dobro podnosi i učinkovite su opcije za ublažavanje simptoma."

Alternativna mogućnost je važna u kliničkom liječenju obzirom na zabrinutost koje nose rizici povezani s estrogenima iz okoliša, što je dovelo do aktualnih preporuka da se estrogenska terapija koristi u najmanjoj mogućoj dozi i u najkraćem mogućem trajanju, navodi dr. Joffe.

Za potrebe studije, tijekom 8 tjedana liječenja praćene su 339 žena u perimenopauzi i postmenopauzi s dosadnim vazomotornim simptomima.

Kod ispitanica koje su koristile estradiol, učestalost valunga i noćnog znojenja se smanjila za 52,9% u prosjeku, u usporedbi s padom od 47,6% kod pacijenata koje su koristile venlafaksin. Kod ispitanica koje su koristile placebo, također je došlo do smanjenja učestalosti i intenziteta valunga i noćnog znojenja od 28,6%.

U prosjeku, estradiol smanjuje učestalost menopauzalnih simptoma 2,3 puta više od placeba po jednom danu (P <0,001), dok venlafaksin smanjuje učestalost simptoma 1,8 više od placeba po jednom danu (P = 0,005).

While estradiol was superior in reducing symptoms, the researchers concluded that the difference was small and “of uncertain clinical relevance.” Still, treatment satisfaction was highest (70.3%) for estradiol (P  < 0.001 vs placebo) and lowest (38.4%) for placebo. Among women given venlafaxine, 51.1% reported being satisfied with the treatment.

Estradiol je izazivao snažnije smanjenje menopauzalnih simptoma, pa ipak istraživači zaključuju da je razlika mala i "neodređenog kliničkog značaja." Zadovoljstvo liječenjem najviše se registrira u skupini koja je koristila estradiol (70,3%), a najmanje (38,4%) u skupini koja je uzimala placebo. Među ženama koje su uzimale venlafaksin, 51,1% su izvijestile da su zadovoljne s liječenjem.

 

Naglasci:

 

  • Nehormonsko liječenje valunga i noćnog znojenja u menopauzi venlafaksinom bilo je gotovo jednako učinkovito kao niskodozirana estrogenska terapija.
  • Dok estrogen ipak nadmašuje učinak venlafaksina, autori studije zaključuju da je razlika mala, ali vjerojatno klinički značajna.
  • Zadovoljstvo liječenjem najviše se bilježi među ženama koje su koristile niske doze estrogena.
 

JAMA Internal Medicine, 2014.
dr. sc. Vesna Harni, spec. ginekologije i opstetricije
  Novosti - Sve