Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Neke adolescentice koje su cijepljene protiv HPV-a, pogrešno misle da više ne trebaju prakticirati siguran seks, navode američki istraživači.

Istraživanje objavljeno u siječanjskom broju Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, pokazuje nužnost bolje edukacije o cjepivu i njegovim ograničenjima.

Merckov Gardasil i Cervarix od GlaxoSmithKlinea, pružaju zaštitu protiv određenih tipova HPV-a koji uzrokuju rak vrata maternice. Gardasil štiti i protiv nekih tipova HPV-a koji uzrokuju genitalne bradavice.

Većina cijepljenih djevojaka poznaje i ograničenja cjepiva, rekli su istraživači, ali cjepivo se preporuča za sve djevojčice dobi 11-12 godina. Precjenjivanje njegove djelotvornosti može povećati opasnost od stjecanja drugih spolno prenosivih bolesti

U istraživanju je dr Tanya Kowalctyk Mullins s kolegama iz Childrens Hospital Medical Center u Cincinnatiju, anketirala 339 djevojaka u dobi 13-21 godine da bi istražila njihovo shvaćanje rizika nakon prve primljene doze cjepiva protiv HPV-a. Sudjelovalo je i nekoliko majki.

Sveukupno, većina adolescentica vjeruje da je važno prakticirati siguran seks nakon primanja cjepiva, međutim 23.6% djevojaka vjeruje da su nakon cijepljenja pod manjim rizikom dobivanja spolno prenosivih bolesti.

Takav stav povezan je s manjom informiranošću o cjepivu i HPV infekciji, manjim strahom od dobivanja HPV-a i nekorištenjem kondoma tijekom spolnog odnosa.

Rezultat ukazuje da bi liječnici trebali poraditi na edukaciji djevojaka i njihovih majki o cijepljenju.

Kliničari koji cijepe djevojke, trebali bi njima i majkama pojasniti dosege cjepiva i potanko objasniti da cjepivo ne štiti od dobivanja drugih spolno prenosivih bolesti.

Infekcija uzrokovana HPV-om najčešća je spolno prenosiva bolest u SAD. Više od polovice odraslih osoba bit će, u nekom periodu svoga života, izloženo virusu humanog papiloma.

Autori navode da je istraživanje bilo ograničeno na osobe iz gradskog područja i iz klinike dostupne ljudima nižih primanja, tako da se možda ne može primijeniti na opću populaciju.

 

Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, Chicago, Reuters, 3.1.2012.

  Novosti - Sve