Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Ranija saznanja iz animalnih pokusa, kao i najnoviji rezultati retrospektivne studije anoreksičnih pacijentica ukazuju na zaštitni učinak smanjenog kalorijskog unosa u mlađoj životnoj dobi na nastanak invazivnog raka dojke.

"Naša istraživanja ukazuju na značajnu ulogu kalorijskog unosa u etiologiji raka dojke", pišu znanstvenici u najnovijem broju časopisa "Journal of the American Medical Association".

Kod ukupno oko 7.300 Šveđanki, koje su u periodu između 1965. - 1998. godine hospitalizirane zbog anoreksije nervoze u starosnoj dobi mlađoj od 40 godina, znanstvenici nalaze 53% manju pojavnost raka dojke u usporedbi s očekivanom pojavnosti u općoj švedskoj populaciji žena.

Učestalost javljanja raka dojke bila je 23% niža kod žena koje su ranije bolovale od anoreksija i koje nisu rodile, te 76% niža kod žena s anoreksijom, koje su kasnije rodile.

"Poznato je već desetljećima kako je smanjenje kalorijskog unosa kod životinja jedan od najučinkovitijih načina smanjenja rizika nastanka raka", objašnjavaju znanstvenici s "Harvard Medical School" u Bostonu. "Nejasno je vrijedi li isto i kod ljudi".

"Naša studija govori da su rezultati iz animalnih pokusa jednako primjenjivi na humanom modelu i da je odgovarajuća dijeta važna u nastanku raka dojke. Kalorijski unos je značajan i vjerojatno daleko veću vrijednost ima u ranijim fazama života", komentar je američkih znanstvenika.

"Sadašnja istraživanja pokušavaju ispitati čimbenike koji utječu na nastanak raka dojke u ranijim fazama života jedne žene, budući da istraživanja navika i čimbenika prehrane u kasnijim fazama života nisu bila uspješna u razumijevanju ove povezanosti", objašnjavaju istraživači.


"Postoji mnoštvo studija koje su pratile unos namirnica u pedesetim i šezdesetim godinama života, no ove studije ne doprinose mnogo. Naša studija upućuje da bismo morali vjerojatno puno ranije tražiti povezanost prehrane i raka dojke, vjerojatno tijekom puberteta i adolescencije".

Bostonski znanstvenici planiraju razjasniti mehanizme zaštitnog učinka niskog kalorijskog unosa u nastanku raka dojke. Dvije su glavne hipoteze, objašnjavaju znanstvenici. Jedna je da smanjeni unos kalorija utječe na rast i razvitak stanica dojke, a druga hipoteza da su sa sniženim kalorijskim unosom povezani niža razina estrogena i faktora rasta.
 

JAMA 2004;291:1226-1230.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve