Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Jedna od glavnih tema 21. Workshopa Lunge - Umwelt - Arbeitsmedizin koji je održan početkom ožujka 2001. godine u Linz-u (Austrija), glasila je Quarz alt - Quarz neu. S ovim nazivom stručnjaci su željeli upozoriti na novu aktualnost stare teme, na konačno prepoznato fibrogeno i kancerogeno djelovanje kvarca i kvarcnog pijeska.

Kategorizacija kvarcnog pijeska kao kancerogene, uslijedila je 1999. godine na zahtjev Deutsche Forschungsgemeinschaft, a nakon mnogobrojnih eksperimenata na životinjama, te istraživanja patomehanizama.

Epidemiološki podaci pokazuju da je rak pluća u pacijenata s već postojećom silikozom (fibrozom pluća uslijed djelovanja kvarcne prašine) treća po učestalosti bolest povezana s rakom pluća (prva po učestalosti je azbestoza, a druga ekspozicija jonizirajućem zračenju kao posljedica rada u rudniku urana Wismut).

Do sada se u medicinskim knjigama navodilo da kvarcni pijesak ne povisuje rizik od nastanka raka, ali da se u plućnom tkivu oštećenom kvarcnim pijeskom (plućna fibroza) može razviti karcinom. Bochumski patolozi ovakvu mogućnost ne drže vjerojatnom: "Unutar fibrotičnog tkiva, iz samog ožiljka ne može se razviti rak, jer jednostavno ne postoje nikakve epitelne strukture."

Kvarcni pijesak ne pokazuje izravnu toksičnost na genom. Mehanizam djelovanja se zasniva na razaranju makrofaga što vodi kroničnom nadražaju epitela, što je put koji ima vrlo važnu ulogu u nastanku raka.
 

Ärzte-Woche 2001, 15. Jg., Nr.17

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve