Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Konzumiranje masnijih riba može sniziti rizik od nastanka raka prostate u muškaraca, rezultat je istraživanja švedskih znanstvenika, objavljen u znanstvenom časopisu The Lancet. Redovito i često konzumiranje ribe snižava rizik nastanka raka prostate dva do tri puta. Pretpostavljeni razlog za ovo povoljno djelovanje je prisustvo većih količina omega-3-masnih kiselina.

Znanstvenici s Karolinska Institute u Stockholmu su tijekom 1967. godine ispitivali navike u prehrani, te općenito životne navike 6.000 muškarca u Švedskoj. Uslijedilo je 30-godišnje bilježenje svih slučajeva raka prostate, a nakon sređivanja podataka, uzimanja u obzir drugih rizičnih faktora (prije svega pušenje, pijenje alkohola, kao i sportske aktivnosti), uslijedila je navedena analiza.

Pretpostavljeno djelovanje omega-3 masnih kiselina u sprječavanju nastanka raka prostate je inhibicija metaboličkih procesa pri čemu nastaju produkti koji izazivaju upalu ili stimuliraju nastanak raka prostate.

Omega-3-masne kiseline su nezasićene masne kiseline čija je uloga višestruka: s jedne strane su sastavni dijelovi stanične membrane, a s druge strane sudjeluju u mnogobrojnim metaboličkim procesima. Prije svega su prethodnici u stvaranju eikosanoida (prostaglandini i leukotrieni), odnosno djeluju antagonistički arahidonskoj kiselini. Kao što je poznato, prostaglandini i leukotrijeni imaju značajnu ulogu u upalnim procesima koje potiču i održavaju.

Osim protuupalnog djelovanja, omega 3-masne kiseline snižavaju razinu triglicerida, te sprječavaju agregaciju trombocita, čime se ispoljava i njihovo antritrombotičko djelovanje. Na taj način omega-3-masne kiseline pružaju zaštitu i u nastanku srčanog infarkta.
 

Die Deutsche Gesellschaft für Ernährung iz Bonn-a preporučuje tjedni unos od 1 - 2 porcije ribe (ca 220 g).
Lancet 2001; 357 (9270): 1764-6

 

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve