Datum zadnje izmjene: 23. 01. 2020.


Ne preporučuje se daljnja upotreba titanskih prstena u rutinskoj sterilizaciji nakon porođaja, sve dok neka nova istraživanja ne pokažu njihovu učinkovitost, poruka je autora novog sistematskog pregleda dosadašnje literature.

"Postojeći podatci pobuđuju sumnju na dugoročnu učinkovitost", navode autori.

"Jajovodi su neposredno nakon porođaja edematozniji nego kod žena koje nisu tek rodile. Metalni prsteni izazivaju kompresiju jajovoda, pri čemu ovaj pritisak treba potrajati dok ne nastupi nekroza tkiva. Moguće je da ovaj proces uslijed fizioloških razlika neposredno nakon porođaja ne proteče na način kako se očekuje."

U aktualnom izdanju znanstvenog časopisa 'Obstetrics & Gynecology' objavljena je meta-analiza 10 opservacijskih istraživanja i tri randomizirana pokusa, koju je provela Svjetska zdravstvena organizacija sa sjedištem u Ženevi, pri čemu je istraživana učestalost trudnoća nakon postpartalne sterilizacije titanskim prstenom.

U randomiziranom kontroliranom pokusu, u kojem je uspoređivana učinkovitost titanskog prstena i parcijalne salpingektomije, nađena je statistički značajno veća učestalost trudnoća nakon 24 mjeseca od sterilizacije u skupini pacijentica koje su sterilizirane uporabom titanskog prstena. Kumulativna stopa trudnoća u ovoj skupini pacijentica iznosila je 1.7 u odnosu na 0.04 nakon parcijalne salpingektomije.

Rezultati opservacijskih istraživanja su varirali od toga da nema razlika u učinkovitosti, do toga da je stopa trudnoća unutar dvije godine u skupini pacijentica s titanskim prstenom veća za 8.4%.

Kako je prikazano u velikom američkom istraživanju, parcijalna salpingektomija je najučinkovitija metoda sterilizacije neposredno nakon porođaja. Pacijenticama se u ovom životnom razdoblju mogu još ponuditi intrauterina kontracepcija (intrauterini uložak – "spirala"), što spada u reverzibilne metode kontracepcije te vazektomija kod muških partnera.

"Dobro dizajnirano kliničko istraživanje izvrsno dokumentira potrebu potvrde dugoročne učinkovitosti uporabe titanskog prstena u postpartalnoj sterilizaciji prije davanja preporuke za rutinsku uporabu", zaključuju autori.

 

Obstet Gynecol 2011;118:143-147.


Sanja Boras, dr.med :: Poliklinika Harni ::
  Novosti - Sve