Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Pojam trudnički ili gestacijski dijabetes - šećerna bolest koja nastaje u trudnoći, označava neadekvatnu reakciju ili iscrpljivanje gušterače trudnice s manjkavim stvaranjem inzulina i povišenom razinom šećera u krvi, koja se po prvi puta javlja, odnosno dijagnosticira u trudnoći.

Probirni test za otkrivanje gestacijskog dijabetesa je oralni test tolerancije na glukozu - OGTT koji se radi između 20. - 24. tjedna trudnoće. Test se sastoji od uzimanja šećernog napitka koji sadrži 75 g glukoze otopljene u 250 ml vode, te kontrole razine šećera u kapilarnoj krvi prije, 60 i 120 minuta nakon uzimanja šećernog napitka (test u 4 točke podrazumijeva određivanje šećera u krvi 0, 30, 60 i 120 minuta nakon uzimanja šećernog napitka). Gornje vrijednosti su 5.1 – 10,0 - 8,5 mmol/l.

Povišena vrijednost glukoze u krvi majke se prenosi na krv djeteta, što rezultira prekomjernom produkcijom inzulina i povećanim opterećenjem fetalne gušterače. Na ovaj način moguć je nastanak trajnog oštećenja B stanica gušterače u fetusa (stanice gušterače koje proizvode inzulin), te kasnijeg razvitka šećerne bolesti u djeteta.

Najnovija studija švedskih znanstvenika (Lund University Hospital, Lund) bavila se ispitivanjem pojave kongenitalnih anomalija u fetusa trudnica s gestacijskim dijabetesom. Naime, od ranije je poznata povećana učestalost određenih anomalija u trudnica s pravom šećernom bolesti (preegzistencijalni dijabetes, odnosno dijabetes tip I).

U razdoblju između 1987. i 1997. godine proučavano je preko 1,2 milijuna porođaja. Tijekom ovog razdoblja identificirano je 3.864 djece rođene od majki s preegzistencijalnim dijabetesom i 8.688 djece majki s gestacijskim dijabetesom.

Ukupna učestalost malformacija u trudnica s preegzistencijalnim dijabetesom je iznosila 9.5%, a učestalost malformacija u djece trudnica s gestacijskim diabetesom 5.7% i time se nije razlikovala od učestalosti malformacija u općoj populaciji. Najčešće anomalije koje su se javljale u djece trudnica sa šećernom bolesti su bile: rascjep usne, kardiovaskularni defekti, crijevna atrezija i atrezija jednjaka, hipospadija, defekti udova i kralježnice, kao i polidaktilija.

Neke od ovih anomalija su se također izrazito često javljale u grupi trudnica s gestacijskim dijabetesom. Multiple (višestruke) malformacije fetusa javljale su se samo kod trudnica s preegzistencijalnom šećernom bolesti, a ne i kod trudnica s gestacijskim dijabetesom.

Ipak, iako opća učestalost kongenitalnih anomalija nije povišena u grupi trudnica s gestacijskim dijabetesom, povećana učestalost anomalija tipičnih za preegzistencijalni dijabetes upućuje na postojanje podgrupe trudnica s povišenim rizikom za dijabetičnu embriopatiju i u trudnica s gestacijskim dijabetesom, najvjerojatnije zbog postojanja neotkrivenog dijabetesa tip 2.
 

Early Hum Dev 2001; 61 (2): 85-95

 


dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve