Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Liječnici koji provode klinički pregled dojki, s nedovoljnom snagom tijekom palpacije rizikuju previd tumora, otkrili su istraživači.

Rezultati pokazuju potrebu za korištenjem tehnologije senzora za poboljšanje kliničke vještine palpacije dojki, tvrde autori.

"Varijacije u opipljivoj snazi koja se koristi tijekom kliničkog pregleda dojki ne može se pouzdano mjeriti samo ljudskim promatranjem", rekla je Carla Pugh, MD, PhD, direktorica sigurnosti pacijentaa i edukacije na Sveučilištu u Wisconsinu, i glavni autor studije. "Naša otkrića pokazala su da 15% od testiranih koristili tehniku koja ih staviti na značajan rizik od previda dubokog oštećenja tkiva u neposrednoj blizini prsnog koša."

Rezultati studije su raspravljani u korespondenciji u "New England Journal of Medicine". Autori sugeriraju da uporaba tehnologiju senzora može pomoći u procijeni klinički vještine, kao i omogućiti "objektivnu procjenu i akreditaciju, utemeljene na dokazima obuke."

Za potrebe studije istraživači su testirali 553 liječnika odabrana tijekom tri godišnja klinička sastanka u 2013. i 2014. godini: 136 na sastancima Američkog društva za kirurgiju dojke, 236 na sastancima američke akademije obiteljskih liječnika, a 181 na sastancima Američkog društva opstetričara i ginekologa. Liječnici su zamoljeni da izvedu simulirani klinički pregled dojki pod uvjetima koji su oponašali ambulantni posjet pacijentice koja je rekla kako vjeruje da je osjetila tumora prilikom samo-pregledavanja, ali ga više nije mogla osjetiti.

Liječnici koji su stiskali sa snagom manjom od 10 Newtona, imali su na značajan rizik za propust tumora u dubokom tkivu, autori otkrili. Ako je tumor bio blizu površine, međutim, primjena veće sile nije poboljšavala točnost palpacije. Utvrđeno je da je optimalna opipljiva snaga za otkrivanje dubljih lezija palpacijom između 12 i 17 Newtona.

"Želim potaknuti ozbiljan razgovor o mogućnostima za "high-end", vrhunski trening u struci zdravstvene zaštite", rekla je Pugh u priopćenju. "Zdravstvo je u kritičnom trenutku u kojem postoje ogromne mogućnosti za velike razmjene informacija koje mogu osnažiti liječnici i pacijenti. Bolesnici i liječnici će imati koristi od podataka uspješnosti kliničkih vještina."

 

Ključne točke:

 

 

  • Mnogi liječnici će propustiti duboke mase tkiva prilikom provođenja palpacije dojke jer se ne primjenjuje dovoljno snage tijekom palpacije.
  • Optimalna opipljiva snaga dublje lezije je između 12 i 17 Newtona.
  • Tehnologija senzora može pomoći u boljem treningu i procjeni liječnika za obavljanje točnije palpacije dojki.

 


New England Journal of Medicine, 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve