Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Duljina menstruacijskih ciklusa smanjuje se s odmicanjem životne dobi, što može predstavljati snažan biljeg ovarijske rezerve, navode švedski istraživači u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

Znanstvenici iz Malarsjukhuset Eskilstuna, analizirali su uspješnost ostvarenja trudnoće i porođaja u 6.271 IVF/ICSI ciklusa u odnosu na duljinu menstruacijskog ciklusa. Cilj istraživanja bio je odrediti može li se duljina menstruacijskog ciklusa koristiti kao biljeg ovarijske rezerve.

"Porast životne dobe povezan je sa suptilnim skraćenjem prosječne duljine menstruacijskog ciklusa. Prosječno skraćenje duljine menstruacijskog ciklusa iznosilo je nekih dva dana između dvadesetih i četrdesetih godina života", navodi autorski tim.

"Duljina menstruacijskog ciklusa u linearnoj je korelaciji s nastupanjem trudnoće i porođajem, čak i nakon korekcije podataka za starosnu dob.... Najveća plodnost je u razdoblje od oko 4-5 dana prije i na sam dan ovulacije," nalaze znanstvenici. "Učestalost uspješnih porođaja nakon IVF/ICSI postupka bila je dvostruka veća u pacijentica čiji su menstruacijski ciklusi bili dulji od 34 dana, u odnosu na pacijentice s duljinom menstruacijskih ciklusa kraćom od 26 dana".

"Duljina menstruacijskog ciklusa također je bila statistički značajno povezana s ovarijskim odgovorom na stimulaciju s FSH/hMG, kao i kvalitetom embrija".

"Nije moguće usmjeriti našu pozornost samo na duljinu menstruacijskog ciklusa," upozoravaju znanstvenici. "Duljina menstruacijskog ciklusa može se koristiti kao dostupan i brz načina probira za ovarijsku rezervu, a kraći ciklusi mogu ukazivati ubuduće na smanjenja ženske plodnosti".

Rječnikom praktičnog razmišljanja za parove koji pokušavaju ostvariti trudnoću, autorski dim dodaje: "Pokušaj planiranja spolnog odnosa u vrijeme ovulacije nije učinkovita metoda jer su česte nepravilnosti ciklusa, osim ako se ne koriste testova koji predviđaju ovulaciju temeljem porasta LH koji prethodni ovulaciji".

"Vjerojatno je parovima koji žele ostvariti trudnoću jednostavnije imati spolne odnose dva do tri puta tjedno. Na ovaj način, spermatozoidi će biti prisutni u ženskom genitalnom sustavu kad god se dogodi ovulacija, te spolni život para neće biti ozbiljnije ometen," preporučuju Šveđani. "Ukoliko pak postoji problem u ostvarenju trudnoće, ipak je pametnije potražiti pomoć, nego inzistirati na pokušajima maksimalne iskoristivosti pretkazivanja ovulacije u odnosu na obrazac menstruacijskih krvarenja".

 

Fertil Steril 2008;90:1656-1661.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve