Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Komercijalno kravlje mlijeko potiče rast maternice u ispitivanju na mladim, spolno nezrelim štakorima, kao i štakorima kojima su odstranjeni jajnici, objavljeno je u znanstvenom časopisu International Journal of Cancer.

Japanski znanstvenici sa sveučilišta Medical University of Yamanasshi, istraživali su utjecaj komercijalnih preparata kravljeg mlijeka na biološki znakovite hormonske učinke u skupini mladih spolno nezrelih štakora ženskog spola, kao i štakora kojima su odstranjeni jajnici.

Znanstvenici navode da je apsolutna i relativna težina maternice kod štakora kojima su odstranjeni jajnici, hranjenih komercijalnim preparatima kravljeg mlijeka, bila veća u odnosu na maternicu štakora koji su hranjeni umjetnim mlijekom bez hormona. Razlika u veličini i težini maternice nije bila statistički znakovita u usporedbi s štakorima hranjenim umjetnim mlijekom kojem je pridodana otopina estrogena.

Slično, konzumiranje komercijalnih preparata kravljeg mlijeka u spolno nezrelih štakora bilo je povezano sa statistički znakovito većom težinom maternice u odnosu na skupinu hranjenu umjetnim mlijekom. Veličina i težina maternice je također bila znakovito veća u štakora koji su hranjeni umjetnim mlijekom kojem je pridodana otopina estrogena u odnosu na obje skupine hranjene drugim preparatima.

Zaključak japanskih znanstvenika je da mlijeko i mliječne proizvode treba konzumirati u što manjim količinama. Ovi proizvodi "sadrže spolne steroidne hormone, koji potiču razvitak hormonski-ovisnih karcinoma (rak prostate u muškaraca, rak dojke i rak jajnika u žena)." Japanski stručnjaci također ne preporučuju davanje komercijalnih preparata mlijeka djeci prije puberteta.

 

Int J Cancer 2006;118:2363-2365.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve