Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Apscesi Bartholinovih žlijezda obično imaju pozitivne bakterijske kulture, a to znači da je potrebno provesti antibiotsko liječenje, izvještava se iz Izraela. "Bili smo iznenađeni visokom stopom pozitivnih kultura u istraživanju te povezanošću pozitivnih kultura i kliničkih obilježja. Najčešća bakterija među njima bila je E. coli“, rekao je dr. Roy Kessous iz Soroka University Medical Center iz Beer-Shive.

Dr. Kessous i kolege analizirali su apscese Bartholinovih žlijezda u 219 žena, od kojih su 132 bile primarne infekcije, a 87 recidivnih. pozitivne kulture nađene su u 61.8% slučajeva, a Escherichia coli bila je najčešća. Samo 7.9% slučajeva ovih apscesa bilo je uzrokovano s više vrsta bakterija. E.coli bila je najčešći uzrok ponavljajućih infekcija (56.8%) nego infekcija koje su se javile prvi puta (37%).

Oko četvrtina ispitanih izolata bila je otporna na penicilinske antibiotike. Samo tri slučaja (5.2%) bila su uzrokovana enterobakterijama koje proizvode beta laktamaze (op.prev. posljednjih godina veliki problem predstavljaju beta-laktamaze proširenog spektra ili extended-spectrum beta-lactamases-ESBL, rasprostranjene među enterobakterijama prvenstveno u sojevima Klebsiella pneumoniae i Escherichia coli). U istraživanju nije bilo slučajeva uzrokovanih meticilin-rezistentnim zlatnim stafilokokima (MRSA).

U 12 trudnica ili babinjača koje su imale apsces Bartholinove žlijezde, kulture su bile pozitivne u 58.3%, a miješane u 25%, izvijestili su istraživači u izdanju Obstetrics & Gynecology za listopad.

Pozitivne bakterijske kulture češće su bile praćene vrućicom, leukocitozom iznad 12,000 stanica/mL i neutrofilijom većom od 85%. Porast anaerobnih bakterija također je češće bio povezan s vrućicom, a tek povremeno s leukocitozom i neutrofilijom.

Dr. Kessous je rekao da još uvijek postoje kontroverze oko uloge empirijske antimikrobne terapije. "Primarni način liječenja apscesa je kirurška drenaža,a upotreba antibiotika je dodatna mjera“, objasnio je.

"Antimikrobna terapija smatra se liječenjem izbora kod nezrelih apscesa kada se još ne može učiniti kirurška drenaža, a drugom linijom terapije kada nakon kirurške drenaže nema kliničkog poboljšanja ili dođe do razvoja komplikacija. Ukoliko dođe do nastanka teških komplikacija poput sepse, celulitisa i nekrotizirajućeg fasciitisa, pomoći će kultura apscesa. I inače je dobra medicinska praksa učiniti kulturu bakterija kod svakog dreniranog apscesa“, dodao je.

Empirijska terapija izbora je amoksicilin s klavulanskom kiselinom. Povremeno može doći do razvoja rezistentnih uzročnika kao što su oni koji stvaraju ESBL, a liječiti treba prema antibiogramu.

 

SOURCE: http://bit.ly/1dv3LU0
Obstet Gynecol 2013;122:794-799.


 
  Novosti - Sve