Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Prema rezultatima novog istraživanja, jedenje krucifernog povrća (kupusnjače, kupusarke), može imati pozitivan utjecaj na preživljavanje pacijentica s rakom dojke.

The Shanghai Breast Cancer Survival Study, veliko populacijsko prospektivno kohortno istraživanje provedeno u Kineskinja koje su imale rak dojke, pokazalo je da je jedenje kupusnjača nakon dijagnosticiranog raka dojke bilo povezano s povećanim preživljavanjem. Rezultati su prikazani na 103. Godišnjem sastanku Američke udruge za istraživanje raka.

Istraživači predvođeni Sarah J. Nechuta, postdoktoranticom na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu, nakon prilagodbe faktora rizika kao što su demografske i kliničke karakteristike, te faktora životnog stila, utvrdili su da je konzumacija kupusnjača tijekom 36 mjeseci nakon dijagnoze bila povezana sa smanjenim rizikom ukupnog mortaliteta, mortaliteta specifičnog za rak dojke i povrata bolesti.

Uočili su da povećanjem kvartile unosa kupusnjača, rizik ukupnog mortaliteta pada 27% (do 62%), rizik za specifični mortalitet od raka dojke pada za 22% (do 62%) i rizik za povrat bolesti pada za 21% (do 35%).

Međutim, dr. Nechuta upozorava da pri pokušaju ekstrapolacije rezultata treba uzeti u obzir određene populacijske razlike. "Najprije, kupusnjače često korištene u Kini uključuju bijelu repu, kineski kupus/bok choy i lisnato povrće, dok su brokule i prokulice najčešće konzumirano kruciferno povrće u SAD i drugim zapadnim zemljama", rekla je Medscape Medical Newsu

"Drugo, unos kupusnjača među Kineskinjama znatno je veći nego kod Amerikanki. Razina bioaktivnih sastojaka, kao što su izotiocijanati i indoli, za koje se vjeruje da imaju antikarcinogeno djelovanje, ovisi o količini i vrsti kupusnjače koja se koristi."

Za bolje razumijevanje povezanosti kupusnjača i boljeg ishoda kod raka dojke, bit će potrebna daljnja istraživanja u kojima će se izravno mjeriti bioaktivne komponente. Preporučila je ženama da slijede prehrambene preporuke za dnevnu konzumaciju povrća i povećaju unos kupusnjača, kao što su kelj, kupus, cvjetača i brokula, kao dio zdravih prehrambenih navika.

Zaštitni utjecaj kupusnjača uočen je znatno ranije. Istraživanja su pokazala da unos svježeg povrća, uključujući brokule, prokulice, kupus, kelj i cvjetaču, smanjuje rizik karcinoma mokraćnog mjehura (Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008; 17:938-944). Prema nekim podacima, konzumacija kupusnjača može pomoći pušačima u zaštiti od raka pluća. Preliminarna istraživanja pokazala su da konzumacija prokulica sprječava nastanak gastritisa i raka želuca i povećava antioksidativno i antiinflamatorno djelovanje želučanih enzima.

"U našoj studiji 2002., sulforafani su u testnoj probi izravno ubijali helikobakter. Smanjili su i učestalost raka želuca u miševa. Ključna poruka koju trebamo zapamtiti jest-jedite povrće! Ljudima dajemo znanstvene dokaze koji pokazuju da je jedenje voća i povrća dobro za njihovo zdravlje", rekao je Jed W. Fahey, nutricijski biokemičar na Lewis B. and Dorothy Cullman Cancer. Chemoprotection Center na Sveučilištu Johns Hopkins, u intervjuu kojega je tada dao, pozivajući se na istraživanje (Cancer Prev Res. 2009; 2:353-360).

Da bi odredili povezanost jedenja kupusnjača nakon dijagnosticiranog raka i ishoda liječenja raka dojke, dr. Nechuta i kolege pregledali su podatke 4,886 žena sa stadijima raka dojke I do IV, u dobi žena 20-75 godina starosti i u periodu 2002.-2006. prikupljenih unutar 6 mjeseci od dijagnoze raka dojke. Intervjuom su dobiveni klinički, sodiodemografski i čimbenici životnog stila i navika, a klinički podaci potvrđeni su medicinskim zapisom.

Konzumacija je procjenjivanja iznova 18 i 36 mjeseci nakon dijagnoze. Prosječan period praćenja bio je 5.3 godine, bilo je 707 smrti i 666 povrata bolesti u kohortnoj skupini. Unos kupusnjača bio je povećan nakon dijagnoze raka, a poboljšanje preživljenja ovisilo je o dozi (P za trend <.01)

Prilagođeni omjer hazarda za najveće u usporedbi s najmanjim kvintilima bio je 0.42 za ukupni mortalitet (95% interval pouzdanosti, CI 0.33-0.54), 0.58 za specifični mortalitet za rak dojke (95% CI, 0.44-0.77) i 0.45 za mortalitet od drugih bolesti, ali ne od raka dojke (95% CI, 0.26-0-78).

Koje kruciferno povrće je bolje od drugoga, predmet je ispitivanja koje će biti objavljeno naknadno, objasnila je dr. Nechuta.

 


The Shanghai Breast Cancer Survival Study; 10.4.2012.

  Novosti - Sve