Datum zadnje izmjene: 21. 01. 2020.


Lihen sklerozus (LS) s vaginalnim udjelom mogao bi biti daleko učestaliji i češće neprepoznat, nego što se to ranije mislilo, navodi aktualno istraživanje.

"Općenito se smatra da je lihen sklerozus bolest koja ne zahvaća vaginu," za razliku od lihena planusa, rekla je Dr. Kate Zendall iz univerzitetske klinike "Thomas Jefferson", Philadelphia.

U stručnom članku objavljenom u on-line izdanju znanstvenog časopisa "JAMA Dermatology", Dr. Zendell i suradnica Dr. Libby Edwards iz karolinškog medicinskog centra i centra za bolest vulve "Southeast Vulvar Clinic", Charlotte, izvijestile su o dva slučaja teškog vulvarnog oblika lihena sklerozusa u kojima je bila zahvaćena i vagina. U opsežnoj pretrazi literature za drugim takvim slučajevima, našle su samo jedan dodatni primjer.

"Iz ova dva prikaza, važno je upamtiti da je naše znanje o kliničkoj prezentaciji lihena sklerozusa možda i nepotpuno," rekla je Dr. Zendell.

Ovi slučajevi također ukazuje da bi kod pacijentica s težim oblikom bolesti mogla biti i veća mogućnost zahvaćenosti vagine. Isto bi tako, pacijentice s descenzusom organa male zdjelice mogle imati veći rizik, jer su vaginalne stijenke izložene kroničnoj mehaničkoj iritaciji usljed prolapsa.

"Liječnici uključeni u zbrinjavanje pacijentica s vulvarnim lihenom sklerozusom trebali bi biti svjesni mogućnosti vaginalne zahvaćenosti, tako da se i vaginalne lezije pravilno dijagnosticiraju i prate, " preporučuje autorski tim.

"Kao kliničari, moramo imati otvorene oči i biti proaktivni, gledajući involviranost vagine kod pacijentica s teškom vulvarnom bolesti," rekao je Dr. Zendall. "Ukoliko veći broj liječnika uoči ovu pojavu, biti ćemo u mogućnosti pridodati nove spoznaje kliničkoj slici bolesti. Kako je objavljeno tek nekoliko slučajeva, ne možemo procijeniti značajnost vaginalnog lihena sklerozusa."

Dr. Zendell smatra da se radi o temi koja je "apsolutno relevantna kako za dermatologe, tako i za ginekologe. Veoma je lako previdjeti vaginalne lezije od strane obiju specijalnosti, jer dermatolozi ne koriste spekulum pri rutinskom pregledu, dok su ginekolozima manje poznati znaci inflamatornih kožnih bolesti".

U pozvanom komentaru, Dr. Lynette Margesson iz "Geisel School of Medicine", Dartmouth, Manchester, navodi da je lihen sklerozus "kronična i rekurentna bolest, koja često izmiče pozornosti kako onih koji od toga pate, tako i onih koji o tome brinu."

Otkrivanje bolesti je važno obzirom na učinkovitost adekvatne terapije koja se rano započne, a nužno je praćenje. Međutim, "praktični nedostaci u sva ova tri područja su svakodnevno evidentni u našoj klinici," rekla je Dr. Margesson.

"Simptomatske pacijentice osjećaju svrbež, gorenje, osjetljivost ili bolnost. Prečesto, u liječenju iritativnih simptoma opisuje se "gljivična infekcija" pa se samoinicijativno i s djelomičnim uspjehom prekomjerno koristi lokalna terapija. Gotovo nikada pacijentice ne navode bljedilo vulve, najčešći fizikalni nalaz," navodi Dr. Margesson.

"Imali ili ne imali simptome, vulva bi trebala biti pregledana jednom godišnje. Nažalost, čak i kod redovitih PAPA testova, propuštaju se pacijentice s očitim znacima lihena sklerozusa. Godinama naglašavam, da je 'vulva kao i svi manji gradići – svi prolaze kroz, a nitko se ne zaustavlja.'"

Drugi razlog nedostatne dijagnoze je da mnogi kliničari ne prepoznaju normalnu anatomiju vulve, kaže Dr. Margesson. "Tijekom medicinskog ili sestrinskog studija, kao i tijekom specijalizacije, trebalo bi poučavati normalnu anatomiju vulve. Ovu veliku prazninu u izobrazbi možda bi bilo moguće zakrpati uvođenjem video aplikacija koje bi poučile žene ovoj problematici i temeljnom samo-pregledu."

Nedostatak adekvatne terapije je također "zabrinjavajuća, osobito jer mnogi liječnici koriste zastarjele testosteronske masti ili neučinkovite niskodozirane kortizonske kreme. Dugoročna lokalna primjena potentnih kortikosteroidnih masti je terapija izbora".

Još više zabrinjava nedostatak redovitih kontrola, rekla je, obzirom na mogućnost nastanka skvamoznog karcinoma vulve. Prestanak godišnjih citoloških kontrola sa 65 godina znači da će i žene koje su dolazile svake godine na besplatne PAPA testove, sada često propustiti priliku za godišnji pregled i mogućnost otkrivanja i liječenje asimptomatskog lihena sklerozusa ili karcinoma vulve.

 

JAMA Dermatol 2013 / http://bit.ly/17COUSi:: dr.sc. Vesna Harni, dr.med :: spec. ginekologije i opstetricije ::
  Novosti - Sve