Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Prenatalno davanje magnezijevog sulfata trudnicama s visokim rizikom za prijevremeni porod može smanjiti rizik za cerebralnu paralizu (CP) i eventualno smrt, prema novoj meta-analizi.

"Dobit je vidljiva bez obzira na razlog prijevremenog poroda, kroz sve prijevremene gestacijske dobi i uz minimalnu varijaciju ishoda vezanih uz vrijeme rođenja ili preporučenu dozu", napisali su autori, predvođeni dr. Caroline A. Crowtherom, Medicinski fakultet Sveučilišta Adelaide u Australiji, u svom online izvješću u PLoS Medicine.

"Široko prihvaćanje preporuka za korištenje magnezijevog sulfata u nekoliko smjernica nacionalne kliničke prakse, a sada i u nedavnim preporukama WHO o intervencijama za poboljšanje prijevremenog porođaja, moglo bi dovesti do značajnih globalnih zdravstvenih prednosti", dodaju.

U AMICABLE meta-analizi, Dr. Crowther i kolege su pretražili standardne medicinske baze podataka do veljače 2017. i na kraju analizirali pet randomiziranih kontroliranih studija s magnezij sulfatom koje su uključivale 5.493 žene i 6.131 bebe s rizikom od prijevremenog poroda (<37 tjedna trudnoće). Sve studije su izvijestile o neurološkim ishodima dojenčadi.

Sveukupno, magnezij sulfat nije imao jasnu prednost niti u jednom tretmanu za sprječavanje smrti ili CP. Međutim, kada je analiza ograničena na četiri studije u kojima je namjera liječenja bila neurozaštita fetusa, MgS04 je značajno smanjio stopu CP ili smrt.

Broj koji je potreban za liječenje (NNT) da bi se pokazala korist je 41 žena / bebe da se spriječi smrt jednog djetata ili CP-a. Za CP kod preživjelih dojenčadi je magnezij sulfat imao snažan zaštitni učinak u ukupnoj analizi (RR, 0,68; NNT, 46) i u analizi neuroprotektivnog učinka.

Autori kažu da je njihova studija pojačana korištenjem pojedinih podataka o sudionicama iz svih poznatih provedenih randomiziranih studija o magnezij sulfatu koje su izvijestile o razvojnim ishodima dojenčadi.

Savjetuju pružateljima medicinske skrbi da daju najmanju učinkovitu dozu magnezij sulfata za neurozaštitu fetusa - 4 g sa ili bez doze održavanja od 1 g / sat - blizu vremena planiranog ili očekivanog prijevremenog poroda.

Dr. Anne Hansen iz Bostonske dječje bolnice u Massachusettsu je izjavila: "Davatelji zdravstvenih usluga žele shvatiti načine poboljšanja neuroloških ishoda prijevremenih beba. Neke su ranije studije bile neuvjerljive, ali prikupljaju se podaci koji podržavaju taj zaključak, uključujući prethodne meta-analize ... Ovo istraživanje nudi pažljivu i temeljitu analizu glavnih individualnih studija koje se bave tom temom. "

Dr. Hansen, koji nije bio uključen u sadašnju studiju, je napomenuo da je oko 10% beba širom svijeta rođeno prijevremeno - i složio se sa savjetima autora da bi magnezij sulfat trebalo davati trudnicama koje očekuju prijevremeni porođaj.

Nuspojave za majku su niži krvni tlak, veći broj otkucaja srca, mučnina, povraćanje i znojenje. "Nuspojave za novorođenčad su smanjena razina aktivnosti i slabiji tonus", rekao je. Studije su također izvijestile o nižim Apgar bodovima, većem riziku za asistirani porođaj u rađaonici i veće stope prijema u neonatalni ICU, ali ova meta-analiza nije našla utjecaj na 5-minutni Apgar ili pitanja vezana uz disanje što je ohrabrujuće. "

Dr. Joshua E. Petrikin iz Childs Mercy Kansas Cityja u Missouriju, koji također nije bio uključen u studiju, rekao je da rezultati potvrđuju prethodno iskazanu korist magnezij sulfata u smanjenju CP rizika kod prijevremeno rođenih beba.

Dodao je: "Još uvijek nemamo smjernice utemeljene na dokazima koje bi žene i dojenčadi najviše imale koristi od primjene magnezij sulfata, koje je optimalno vrijeme i doza, hoće li ponovna terapija u kasnijoj trudnoći dati koristi, koja je donja i gornja gestacijska dob za liječenje itd. "

"Ova meta-analiza je ograničena kvalitetom studija i dostupnim podacima iz postojećih studija", dodao je dr. Petrikin. "To što autori nisu pronašli nikakvu podskupinu žena ili beba koje su imale najveću koristi od liječenja (razlog prematuriteta, različita gestacijska dob, vrijeme od liječenja do rođenja, razlike u dozama itd.) ne znači da sve podgrupe imaju jednaku korist „.

 

IZVOR: http://bit.ly/2y7vj5U
PLoS Med 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

 

  Novosti - Sve