Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.


Žene koje pate od prenatalne depresije imaju veći rizik za lošije ishode trudnoće kao što su nedonoščad, carski rez i novorođenčad mala za gestacijsku dob, pokazali su rezultati velike opservacijske studije. Studija, objavljena u 'Obstetrics & Gynecology', također pokazuje da liječenje depresivnih majki antidepresivima može smanjiti izglede za takve ishode.

Kartik K. Venkatesh, doktor medicine, doktor znanosti, iz Odjela za ginekologiju i porodništvo u Brighamu i Women's Hospital, Boston, Massachusetts, i njegovi kolege su analizirali podatke 7267 žena (srednja dob 33 godine) u Massachusetts General Hospital, Boston, između srpnja 2010. godine i listopada 2013.g., te podatke porođaja od 20. tjedna trudnoće ili više.

Unutar ove skupine, 831 (11%) žena je pokazivalo simptome prenatalne depresije, na Edinburghovoj postnatalnoj skali depresije su imale ocjene od najmanje 10. Sve u svemu, od 15% majki koje su rodile s najmanje 37 tjedana, 32% je imao carski rez, a 13% novorođenčadi je klasificirano kao mala za gestacijsku dob.

Čak i nakon kontroliranja više sociodemografskih i kliničkih varijabli, depresivne majke su imale znatno veću vjerojatnost roditi prije 37 tjedana (korigirani OR [OR], 1,27) ili manje od 32 tjedna (korigirani OR, 1,82) u usporedbi s nedepresivnim majkama. Osim toga, imale su veću vjerojatnost da će imati djecu težine manje od 2500 g (korigirani OR, 1,41), te klasificiranu kao malu za gestacijsku dob (korigirani OR, 1,28).

Žene s pozitivnim simptomima depresije su češće bile mlađe, prekomjerne tjelesne težine ili pretile i manjinske rase. Također su imale veću vjerojatnost da puše i imaju još djece (p <.05), a većinom su živjele u područjima s niskim primanjima.

Od onih s pozitivnim probirom na depresiju, 29,7% je imalo prethodno dijagnozu depresije vs 11,5% onih s negativnim probirom na depresiju (OR omjer, 3,24). Sve u svemu, 518 (7%) žena je dobilo antidepresive, uključujući i 19% pozitivnih iz probira i 5% negativnih iz probira (OR, 4,04).

U usporedbi s nedepresivnim ženama, žene koje su se liječile antidepresivima nisu pokazale značajan porast rizika za prijevremeni porod (OR, 1,44), rani prijevremeni porođaj (ili, 1,08) ili za djecu malu za gestacijsku dob (OR, 1,67). Nasuprot tome, svaki od tih ishoda je ostao značajan za žene koje su bile depresivne ali nisu uzimale antidepresive u odnosu na nedepresivne trudnice.

Autori navode da je studija imala ograničenu mogućnost izravne usporedbe rezultata sa i bez liječenja jer je samo 160 od 831 pozitivnih žena dobilo antidepresive.

Ovi pozitivni rezultati su suprotni onima iz prethodnih istraživanja koji su pokazali da prenatalna antidepresivna terapija u trudnoći može povećati izglede za lošije neonatalne ishode. Osim toga, jedna studija je utvrdila da liječenje selektivnim inhibitorima pohrane serotonina nije imalo utjecaja na mogućnost prijevremenog porođaja.

Rezultati studije su u skladu s nacionalnim nastojanjima da se skrining na depresiju uključi u rutinsku prenatalnu skrb. "Ako dodatna istraživanja podupru nalaz smanjenog rizika kod žena koje se liječe antidepresivima, to bi značilo da rano prepoznavanje i liječenje žena s depresijom u trudnoći može poboljšati zdravstveno stanje majki, ali i potencijalno utjecati na ishod trudnoće ", navode autori.

 

Obstet Gynecol, 2016.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve