Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Rezultat aktualne, internacionalne studije koja je obuhvatila 6,685 majki i njihovih novorođenih beba mogla bi objasniti zašto se određeni zdravstveni problemi češće javljaju u potomaka majki koje su pušile tijekom trudnoće.

Istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu 'American Journal of Human Genetics', nalazi niz statistički značajnih razlika između epigenetskih obrazaca djece čije su majke puštile tijekom trudnoće u odnosu na djecu čije majke nisu pušile u trudnoći, s mnogim razlikama pogođenih gena za koje se zna da igraju ključnu ulogu u razvitku pluća, lica i živčanog sustava.

Manja istraživanja su ranije pokazala epigenetski utjecaj majčinog pušenja na genetsko naslijeđe fetusa. Aktualno istraživanje iz 13 istraživačkih kohorti ponovno je potvrdilo i našlo još veću statističku snagu.

Kod djece čije su majke pušile svaki dan tijekom trudnoće pronađeno je više od 6,000 mjesta gdje su postojali kemijski znaci razlikovanja DNA u odnosu na djecu čije majke nisu pušile u trudnoći.

Znanstvenici su također uočili više od 4,600 epigenetskih modifikacija u DNA beba čije su se majke same svrstale u široku kategoriju označenu pojomom "pušenje bilo kada tijekom trudnoće".

Geni za koje se misli da uzrokuju nastanak rascjepa usne i/ili čeljusti bili su među ostalim epigenetski modificiranim genima u fetusa čije su majke pušile tijekom trudnoće.

Istraživanje također ukazuje da se tisuće epigenteskih modifikacija vidi kod pogođene djece do uzrasta od najmanje 4 godine.

 

American Journal of Human Genetics (doi: 10.1016/j.ajhg.2016.02.019).Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve