Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Rak dojke dijagnosticiran putem dvogodišnjih intervala mamografije među postmenopauzalnim ženama nije "nepovoljniji" od onih dijagnosticiranih podvrgavajući se godišnjim mamografijama, navodi se u izvješću objavljenom na internetu u “JAMA Oncology”.

"Razmatranjen preporuka o intervalima skrininga, potencijal koristi dijagnosticiranja raka dojke u najranijoj fazi treba odvagnuti spram povećanog potencijala štetnosti povezane s češćim probirom, kao što su lažno pozitivni nalazi i upućivanja na biopsiju, koji su 1,5-2 puta veći ako se primjenjuje godišnji probir u odnosu na probir svake dvije godine", napisala je Dr. Diana L. Miglioretti, sa Sveučilištu u Kaliforniji, Davis, i njezini suradnici u konzorciju nadzora raka dojke (BCSC - Breast Cancer Surveillance Consortium).

Optimalna učestalost mamografskih pregleda ostaje kontroverzna. Američko društvo za rak, ACS - American Cancer Society naručilo je konzorcij BCSC za analizu najnovijih informacija o ovom pitanju, kao dio svojih napora za ažuriranje smjernica svog društva za probir raka dojke za žene s prosječnim rizikom.

BCSC registri su prikupili podatke o pacijentima i kliničke podatke iz radioloških ustanova iz cijele zemlji. Za ovu analizu, Dr. Miglioretti i njezini kolege pregledali su podatke 15,440 žena u dobi od 40-85 godina, s dijagnozom raka dojke postavljenom u razdoblju od 1996. do 2012. Godine. Ukupno su 12,070 žena prošle godišnja mamografski probir, a 3.370 žena su praćena dvogodišnjim mamografijama.

Među premenopauzalnim ženama, ako je rak dojke dijagnosticiran dvogodišnjim mamografijama, postojala je veća vjerojatnost da će ove žene imati tumore s nepovoljnim prognostičkim karakteristikama u odnosu na žene koje su imale godišnju mamografiju (11% veći rizik). Nasuprot tome, kod žena u postmenopauzi, ako je karcinom dijagnosticiran nakon dvogodišnje mamografije, ove pacijenticu nisu imale veću vjerojatnost da će imati tumore s nepovoljnim prognostičkim karakteristikama nego žene s godišnjim mamogramima (relativni rizik 1.03), napisali su istraživači.

U uvodniku uz ovaj izvještaj, Dr. Wendy Y. Chen iz Bolnice za žene u Brighamu, Boston, napisala je: "Iako autori ne preporučuju godišnji ili dvogodišnji probir, podatci ukazuju da bi mamografski probir svake dvije godine bio prihvatljiv za žene u postmenopauzi, li ne i u premenopauzi. "

Većina razvijenih zemalja izvan SAD - uključujući Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju, preporučuju mamografski probir svake 2 ili 3 godine, istaknula je Dr. Che.

Ova studija i druge jasno pokazuju da, s manje čestimmamografiju, rak dojke će biti veći i u nešto uznapredovalijem stadiju kada se otkrije, napisala je Dr. Chen. No, s boljim razumijevanjem tumorske biologije i poboljšanja u ciljanoj terapiji, najbolji pristup ne može biti jednostavna identifikacija manjeg tumora, dodala je.

" Treba usmjeriti napore na bolje razumijevanje načina kako probir utječe na tumorsku biologiju te bolje razumijevanje intervala između pojave i aktivnosti raka i kako su te osobine razlikuju po dobi i / ili menopauzalnog statusa," napisala je Dr. Chen.

 


JAMA Oncol. 2015 doi: 10.1001/jamaoncology.2015.3084
Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve