Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Oba lijeka - metformin i gliburid su učinkoviti peroralni lijekovi u održavanje kontrole glikemije kod gestacijskog dijabetes melitusa (GDM). Međutim, određene nuspojave su veće kod gliburida, pokazuju rezultati kineskih znanstvenika.

Kao što je dr Zhong-Ning Zhu naveo: "Gliburid je povezan s većom majčinom težinom, većom neonatalnom porođajnom težinom, većom učestalošću neonatalne hipoglikemije te većom učestalošću makrosomije nego metformin."

Dr. Zhu (Hebei Medicinski fakultet Sveučilišta u Shijiazhuang) i kolege su napravili internet meta-analizu koja je uključila 18 randomiziranih studija te su usporedili oralne lijekove ili oralne lijekove u odnosu na inzulin. Broj pacijentica se kretao od oko dvadesetak na više pa sve do 700, izvijestili su istraživači u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism online 24. ožujka.

"Nije bilo značajne razlike u razini glukoze u majčinoj krvi ili razine HbA1c kod bolesnica s GDM liječenim inzulinom, metforminom i gliburidom," rekao je dr Zhu.

Međutim, u odnosu na inzulin, metformin je povezan s nižom prosječnom razlikom kod majčinog debljanja (-1,49 kg). Isti je slučaj kod gestacijske dobi (-0,16 tjedna), ali je povećana učestalost prijevremenog poroda (OR, 1,63). Sve su razlike statistički značajne.

Korištenje gliburida je povezano sa značajnim povećanjem neonatalne porođajne težine (131 g), većom učestalošću neonatalne hipoglikemije (OR, 2,64) i većom učestalošću makrosomije (OR, 3,09).

Dr. Zhu i kolege su napisali da "iako je pokazano da nema dugoročnih posljedica na izloženo potomstvo bilo kojeg od tih lijekova, nema dugoročnih studija koje bi bile provedene s odgovarajućim kontrolnim skupinama bilo na ljudima ili životinjskim modelima."

Zaključili su da postoji drugi mogući problem a to je da uporaba samo oralnih antidijabetičkih lijekova može biti nedovoljna, pa liječnici "trebao upozoriti svoje pacijentice na rizik od neuspjeha da se postigne optimalna kontrola glikemije kada se koriste kao jedino sredstvo."

Nedavno je velika švedska studija pokazala da je uporaba gliburida za GDM povezana s većim rizikom za oštećenja kod novorođenčadi nego uporaba inzulina. (Reuters Health izvješće 30 ožujka 2015).

 


IZVOR: http://bit.ly/19OBlHt
J Clin Endocrinol Metab 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve