Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Trudnice koje boluju od mijastenije gravis izložene su češćim komplikacijama tijekom porođaja u odnosu na žene bez autoimunih oboljenja.

"Izgleda da trudnoća dugoročno ne pogoršava tijek mijastenije gravis u žena, premda se bolest klinički ponekada prvi puta manifestira tijekom trudnoće, primarno tijekom prvog tromjesečja trudnoće ili kratko nakon porođaja", navode znanstvenici sa Sveučilišta u Bergenu, Norveška.

Novi nalazi temelje se na analizi podataka iz norveškog Registra porođaja za vremenski raspon od 1967. do 2000. godine. Tijekom ovog razdoblja je identificirano 127 porođaja trudnica s mijastenijom gravis, čiji je tijek uspoređivan s 1,9 milijuna porođaja trudnica bez ove bolesti.

Gotovo 41% pacijentica s mijastenijom gravis iskusile su komplikacije tijekom porođaja, u usporedbi s 32,9% trudnica iz kontrolne skupine.

Osobito je rizik prijevremenog prsnuća vodenjaka bio povišen u skupini trudnica s mijastenijom gravis, gotovo trostruko viši u odnosu na skupinu zdravih trudnica.

Trudnice s mijastenijom gravis su također češće izložene operativnim intervencijama tijekom porođaja, a trudnoća je dva puta češće dovršavana carskim rezom.

Kada je u pitanju neonatalni ishod- stanje novorođenčeta nakon porođaja, učestalost teških urođenih anomalija iznosila je 3,9% u skupini trudnica s mijastenijom, dok je skupini zdravih trudnica ovaj broj iznosio 1,9%.

Od ukupno 5 novorođenčadi s teškim anomalijama iz skupine pacijentica s mijastenijom, troje novorođenčadi je umrlo tijekom ili neposredno nakon porođaja.

Ovo je prva populacijska studija u kojoj su praćene trudnoće i porođaji žena s miastenijom gravis, te stanje novorođene djece, a koji su uspoređivani s velikom kontrolnom skupinom, u vremenskom razdoblju duljem od 30 godina.

Rezultati ove studije ukazuju da mijastenija gravis majke utječe kako na tijek porođaja, tako i na stanje novorođenčeta.

Daljnje studije bi se trebale pozabaviti identifikacijom onih majki s mijastenijom gravis koje su osobito rizične, kako bi se vidjelo da li specijalizirani pristup ovim trudnicama i rodiljama može poboljšati izglede urednog porođaja i zdravog novorođenčeta.

 

Neurology 2003;61:1362-1366.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve