Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Žene koje uzimaju oralnu hormonsku kontracepciju izabiru drugačije osobine kod muškaraca nego one koje ne uzimaju kontracepciju, pokazuju rezultati manje studije u Italiji.

Autori studije navode da je vrijedno istražiti mijenja li oralna hormonska kontracepcija ženski izbor muškaraca s obzirom da više od 60 miliona žena diljem svijeta uzima kontracepciju.

"Važno je istražiti mijenja li se želja žene za određenim tipom muškarca s obzirom na uzimanje lijekova jer je prirodni odabir jako važan s evolucijskog i genetskog aspekta", rekao je Alessio Gori, autor studije i psiholog Sveučilišta u Firenci.

Prijašnja istraživanja su pokazala da žene u plodnom dijelu menstrualnog ciklusa odabiru partnere koji imaju istaknute muške osobine. Oralni kontraceptivi sprečavaju ovulaciju tako da žene nemaju plodne dane tijekom menstrualnog ciklusa.

Znanstvenici su uključili u studiju 195 žena starosti od 18 do 50 godina iz središnje Italije. Ženama su podijeljeni upitnici s pitanjima. Uključivali su 20 tema u kojima su postojale skale od 1-5 o njihovim sklonostima prema različitim pokazateljima muškosti, uključujući atletsku građu, društveni položaj i širinu ramena.

Također su ispunile osobni test 'Minnesota Multiphasic Personalitity Inventory-2', koji pokazuje koliko u njima ima ženstvenosti i "pokornosti", a koliko muških osobina.

Uzeti su podaci o menstruacijskim ciklusima i vremenskom periodu korištenja oralne hormonske kontracepcije. Prosječna dob žena je bila 32 godine. Žene koje su bile značajno iznad ili ispod prosječne tjelesne težine nisu uključene u studiju.

39% od svih 200 sudionica je uzimalo oralnu hormonsku kontracepciju. Stotinjak žena je bio u periodu između 11. i 21. dana menstrualnog ciklusa, u periodu kada dolazi do ovulacije i kada je najveći broj žena plodno.

Gori i njegov tim su ustanovili da su tijekom plodnih dana menstrualnog ciklusa žene koje ne koriste pilule imale značajno više bodova za muške osobine kod imaginarnog muškarca. Žene koje su uzimale pilule su skupile 59 bodova, a žene bez kontracepcije 73.

Veći rezultat pokazuje da žene koje ne uzimaju pilule biraju muškarce koji imaju više muževnih karakteristika, i fizioloških i psiholoških.

Kada su znanstvenici usporedili rezultate po vlastitoj dlakavosti žena, došli su do zaključka da žene koje su ženstvenije biraju muškarce s više muških osobina, bez obzira uzimaju li pilule ili ne. Žene iz ženstvenije grupe koje su uzimale pilule su imale nešto niže bodove od onih koje nisu uzimale pilule.

Rezultati su intrigantni, rekla je Christine Drea, biolog (Duke University in Durham, North Carolina). No, žene često ne izaberu u realnom svijetu muškarca kakvog zamišljaju u imaginarnom.

"Utječu li hormoni na ženske fantazije?" Naravno, ali teško je predvidjeti u kojoj mjeri utječu i na ponašanje. Na primjer, kada ih upitate kakvog muškarca zamišljaju, najčešće su to fantazije o muškarcu s jakom čeljusti ili muškarcu koji ima gustu kosu.

"Većina žena ipak nije udata za Brad Pitta ili George Clooneya. Umjesto toga, udate su za osobe koje im odgovaraju, za nekoga tko se ponaša kako treba ili miriše kako njima odgovara", rekla je Drea. Tako da ostaje pitanje ima li uzimanje pilula utjecaj na stvaran život.

"Nakon što oralna hormonska kontracepcija otupi naše nagone manja je vjerojatnost da ćemo poželjeti Brada ili Georgea, ali je ionako mala vjerojatnost da bismo u stvarnom životu i izabrali Brada ili Georgea", izjavila je Dread.

 

 

J Sex Med 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve