Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Humana posteljica nije sterilno tkivo kao što su neki stručnjaci vjerovali. Istraživači su priopćili da su identificirali relativno malu, ali značajnu skupinu mikroorganizama koji nastanjuju posteljicu uz ljudske stanice, to je nalaz koji može upućivati na nove načine praćenja žena koje imaju rizik prijevremenog poroda. Postoji jasna razlika u sastavu mikroorganizama posteljice kod žena koje su prijevremeno rodile u usporedbi s onima koje su rodile u terminu, rekao je dr. James Versalovic, profesor na Baylor College of Medicine i šef patologije Dječje bolnice u Houstonu, Texas.

Versalovic je rekao da bi ta spoznaja mogla dovesti do dijagnostičkih testova koji bi mogli prognozirati koje bi žene mogle biti rizične za prijevremeni porod te tako pomoći ginekolozima pratiti te trudnoće na nove načine. Znanstvenici su znali da mikroorganizmi normalno žive u velikom broju, u pojedinim dijelovima ljudskog tijela, kao što su crijeva, koja su, naravno, preplavljena bakterijama. Crijevo je jedna stvar. Ali bi li posteljica, koja se nalazi unutar majčine utrobe, a osigurava kisik i hranjive tvari fetusu i koja se istiskuje porodom, također podržavala mnoštvo bakterija?

"To je iznenađujući trenutak u kojem kažemo:'Vau, postoje bakterije i u posteljici'", rekao je Versalovic, koji je istaknuo da je razmišljanje mnogih stručnjaka bilo da je posteljica sterilna, bez tih mikroba. "Sada možemo početi govoriti: 'Što rade? Pa zašto su bakterije tamo?" rekao je Versalovic. Tijekom eona, takve kolonije mikroba su "koegzistirale s ljudima". "Ovaj intimni odnos rezultirao je održavanjem mikrobne zajednice u posteljici tijekom zdravih trudnoća koja očito ne utječe na fetus u negativnom smislu i možda pomaže hraniti fetus, zaštititi fetus, omogućiti razvoj fetusa."

Istraživači su ispitali tkivo posteljlica prikupljenih u Houstonu od različitih grupa 320 žena. DNK, i ljudska i bakterijska, izvađena je iz posteljice i sekvencionirana pomoću sofisticirane tehnike, rekao je profesor dr. Kjersti Aagaard, još jedan od istraživača iz Baylor College of Medicine. Više od 300 vrsta bakterija su otkrivene u posteljičnom tkivu, uz dobro poznate E. coli kao najobilnije, rekao je Versalovic. Studija je pokazala da je to populacija miokroorganizama posteljice sličnija onim mikroorganizmima iz usne šupljine nego s drugih dijelova tijela u žena, kao što su crijeva ili vagina. Populacija mikroba u posteljici nije tako različita od bakterija u drugim dijelovima tijela kao što crijeva, rekli su istraživači.

Aagaard je rekao da je istraživanje pokazalo različitost u mikroorganizmima posteljice u žena koje su prijevremeno rodile, dok nije bilo takvih razlika u žena koje su, primjerice rodile carskim rezom u odnosu na vaginalni porod, ili kod onih koje su bile pretile.

 

IZVOR: http://bit.ly/1hX2VyZ
Sci Transl Med 2014.


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve