Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Laparoskopska okluzija krvnih žila maternice učinkovito smanjuje simptome povezane s miomima maternice, objavljeno je u posljednjem broju časopisa American Journal of Obstetrics and Gynecology.

"Laparoskopska okluzija krvnih žila maternice novi je poštedni postupak u liječenju mioma s neznatnim postoperacijskim poteškoćama i jednako dobrim rezultatima koji odgovaraju onima kod radiološke embolizacije krvnih žila maternice", ističu norveški znanstvenici sa Sveučilišta u Oslu.

Norveški ginekolozi uspoređivali su rezultate laparoskopske okluzije krvnih žila maternice, postupka pri kojem se termički sljepljuju i time zatvaraju krvne žile maternice koje dovode krv i hrane miome, s rezultatima radiološke embolizacije mioma kod 46 premenopauzalnih pacijentica sa simptomatskim miomima maternice - dobroćudnim čvorovima koji su svojim "vlasnicama" stvarali bolove i obilna ili nepravilna krvarenja.

Laparoskopska okluzija krvnih žila maternice bila je uspješna u sve 22 pacijentice, a embolizacija je tehnički uspjela kod 23 od 24 ispitanice u ovoj skupini.

Poslijeoperacijske tegobe i upotreba lijekova protiv bolova bili su manji u skupini pacijentica liječenih laparoskopskom okluzijom, iako je samo razlika u upotrebi lijekova protiv bolova u obje skupine bila statistički značajna.

Smanjenje veličine, odnosno volumena dominantnog mioma bili su u obje skupine pacijentica slični šest mjeseci nakon zahvata, navode znanstvenici, kao što je u obje skupine bio sličan i stupanj smanjenja jačine krvarenja nakon 6 mjeseci.

Laparoskopska okluzija krvnih žila maternice je "konzervativno liječenje mioma maternice, pogodno i osobito primjereno kod mlađih žena s većim brojem mioma gdje histerektomija ne dolazi u obzir".

"U ovih pacijentica najveći miom se može enukleirati laparoskopskim putem, dok se ostali mogu odstraniti arterijskom okluzijom, ostavljajući miome da se sami smanje i nestanu tijekom vremena". objašnjavaju Norvežani.

"Obilna menstruacijska krvarenja će se smanjiti, a pacijentice će moći ostvariti željenu trudnoću".

 

Am J Obstet Gynecol 2004;190:37-43.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve