Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Mirovanje u krevetu neće smanjiti rizike prijevremenog porođaja u žena koje imaju skraćeni vrat maternice, sugerira se u novoj studiji.

Točnije, žene su u istraživanju imale veću šansu da će roditi prije 37. tjedna ako su im uvedena određena poslovna ograničenja te ograničene spolne i slobodne aktivnosti.

"Ako se pojave problemi u trudnoći, a nemamo mogućnosti utjecati nekim postupkom, mi jednostavno trudnicama preporučimo mirovanje", rekao je dr. Nathan Fox, ginekolog u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Ovo istraživanje pokazalo je kako je mirovanje u trudnoći nešto što se često preporučuje, ali je to i mjera za koju nije dokazano da bi bila učinkovita. Dapače, potencijalno je štetna.

"Ostaje nejasno zašto je ograničenje aktivnosti u ovih trudnica čak povećalo šansu za prijevremeni porod. Jedna je mogućnost da su te trudnice imale određena obilježja koja istraživačima nisu bila poznata ili su stres i strah koji su neminovno povezani s mirovanjem u krevetu povećali rizike", rekao je dr. William Grobman sa Sveučilišta Northwestern iz Čikaga.

"Bit je u tome da čak i kada nismo mogli zamisliti da bi rizik prijevremenog porođaja u žena sa skraćenim cerviksom kojima je preporučeno mirovanje bio povećan, nevjerojatno smo daleko od toga da bismo pokazali ikakvo smanjenje rizika uz takvu preporuku“, rekao je dr. Grobman.

Ovi su podaci dobiveni iz istraživanja koje je originalno zamišljeno s ciljem određivanja učinaka progesteronskih injekcija na rizik prijevremenog poroda u trudnica sa skraćenim cerviksom.

Za potrebe istraživanja 646 žena svakoga je tjedna ispunjavalo upitnik o tome je li im njihov liječnik dao bilo kakvo ograničenje aktivnosti. Čak 39% njih dobilo je preporuku mirovanja u krevetu ili smanjenja aktivnosti tijekom trudnoće prosječno već s 24 tjedna.

Istraživači su potom kontrolirali trudnice i našli da je od trudnica kojima je ograničena aktivnost čak 37% rodilo prijevremeno, u usporedbi sa 17% trudnica sa skraćenim cerviksom koje su ostale aktivne i nisu dobile ograničenje. Obrazac je ostao isti nakon prilagodbe po dobi, rasi, anamnezi i ultrazvučnom nalazu.

Mirovanje u krevetu ima neželjene nuspojave, kao što je gubitak koštane mase, tromboza i gubitak kondicije. "Strogo mirovanje u krevetu je zaista upitno“, rekao je dr. Fox.

"Bez dokaza o koristi, a uz druge potencijalne rizike, moramo se zaista zapitati zašto bismo ovim trudnicama preporučivali mirovanje", rekao je dr. Grobman.

 

Obstet Gynecol 2013.


 
  Novosti - Sve