Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Mliječni proizvodi i laktoza mogu povisiti rizik nastanka raka jajnika, ukazuje meta-analiza epidemioloških studija objavljena on-line u znanstvenom časopisu International Journal of Cancer.

Ranija ispitivanja su pokazala da su mliječni proizvodi povezani s povišenim rizikom nastanka raka jajnika, a pretpostavlja se da ovaj učinak nastaje izravnim toksičkim učinkom bjelančevina mlijeka na tkivo jajnika, kao i porastom razine gonadotropina u žena koje redovito konzumiraju mliječne proizvode. Ranija kohortna studija autora aktualne meta-analize koja je obuhvaćala 61.084 žena, ukazala je na dvostruko veću učestalost raka jajnika kod žena koje uzimaju četiri ili više mliječnih obroka dnevno u usporedbi s ženama koje su uzimale manje od dva mliječna obroka na dan. Rezultati navedenog ispitivanja, koji su objavljeni u studenom 2004. godine u znanstvenom časopisu American Journal of Clinical Nutrition, ukazuju da je ovaj povišeni rizik ograničen na serozne oblike raka jajnika, bez utjecaja na druge tipove karcinoma jajnika. Namirnica koja je najviše bila povezana s nastankom raka jajnika je bila mlijeko.

Temeljem animalnih modela i ekoloških istraživanja, pošli smo od pretpostavke da konzumiranje ili metabolizam šećera iz mliječnih proizvoda može povisiti rizik nastanka raka", navode švedski znanstvenici s Karolinškog instituta u Stockholmu.

"Dosadašnja ispitivanja ("case-control" i kohortne studije) koja su pratila povezanost između mliječnih proizvoda, laktoze i rizika nastanka raka jajnika daju različite rezultate.

U praćenju rezultata dosadašnjih ispitivanja, švedski znanstvenici su koristili "model slučajnog učinka" temeljem dostupne literature kako bi procijenili zbroj relativnih rizika, te načinili linearnu regresijsku analizu prirodnih logaritama relativnih rizika kako bi istražili mogući odnos "doze i učinka" između unosa laktoze i rizika nastanka raka jajnika.

Meta-analiza uključuje 18 "case-control" studija i tri prospektivna kohortna istraživanja. Rezultati "case-control" studija bili su više heterogeni i nisu ukazivali na moguću povezanost između unosa mliječnih proizvoda i laktoze s rizikom nastanka raka jajnika, osim povišenog unosa punomasnog mlijeka.

Za razliku od ovih, sve tri kohortne studije su imale konzistentnije rezultate, sa znakovito pozitivnom povezanošću između ukupnog unosa mliječnih proizvoda, mlijeka i laktoze s rizikom nastanka raka jajnika.

U usporedbi s drugim mliječnim proizvodima, povišeni unos punomasnog mlijeka bio je najčešće povezan s povišenim rizikom raka jajnika. Relativni rizik nastanka raka jajnika bio je u "case-control" studijama povišen za 27%, dok je u kohortnim studijama bio povišen za 17%. Kombinirani zbrojni relativni rizik je bio povišen za 25% u skupini žena s visokim dnevnim unosom punomasnog mlijeka.

Svaki porast dnevnog unosa laktoze za 10g (približno odgovara jednoj šalici mlijeka) zbroj relativnih rizika je rastao za 13%.

Punomasno mlijeko je bilo jedina mliječna namirnica koja je bila statistički znakovito povezana s povišenim rizikom raka jajnika. Niti jedna druga mliječna namirnica, niti sir niti jogurt, nisu bile povezane s ovim povišenim rizikom.

Moguće objašnjenje za ove rezultate jeste da su "case-control" studije procjenjivale unos mliječnih proizvoda nakon dijagnoze karcinoma jajnika, dok su kohortne studije pratile unos namirnica prije postavljanja dijagnoze.

"U zaključku, rezultati prospektivnih kohortnih studija, ali ne i case-control ispitivanja, podržavaju hipotezu kako povišeni unos mliječnih proizvoda i laktoze može povisiti rizik nastanka raka jajnika", navode autori. "Daljnja ispitivanja trebaju istražiti različite podtipove raka jajnika, kao i odnose između unosa mliječnih proizvoda i laktoze, genetičkog polimorfizma i raka jajnika".
 

Int J Cancer. 2006; 118 (2): 431-41


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve