Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Nasilje u obitelji tijekom trudnoće predstavlja jedan od najvećih rizika za majku i njeno nerođeno dijete, i treba ga liječiti, kao što se liječe hipertenzija, dijabetes, pušenje i upotreba alkohola u trudnoći.

Rezultati ispitivanja britanskih znanstvenika provedenih u sjevernoj Engleskoj pokazuju kako je 17% od ukupno 475 trudnih ispitanica bilo žrtvom nasilja u obitelji.

Od nasilja se snažnija polovica nije suzdržavala niti tijekom aktualne trudnoće, o čemu svjedoči čak 3.4% trudnica.
Najčešći oblici nasilja bili su udaranje šakama i šamaranje, a u 11 slučajeva se jači partner koristio i oružjem. Kod šest ispitanica ostale su trajne posljedice, a kod 11 ispitanica teške opekline.

Same žene su najčešće žrtve nasilja, a njihovi muški partneri su najčešće nasilnici, premda je jedna ispitanica izvijestila i o nasilju svoje majke.

Nasilje u obitelji trudne žene daleko je češća pojava nego bilo koja druga komplikacija tijekom trudnoće.

Nasilje u trudnoći predstavlja visoki rizik za trudnoću s brojnim negativnim posljedicama kako za majku tako i za nerođeno dijete.

Obzirom na učestalost i značenje nasilja u obitelji trudne žene, britanski znanstvenici se zalažu za liječenje ovog stanja na isti način kao što se tretiraju i hipertenzija, dijabetes, pušenje i uporaba alkohola tijekom trudnoće.

 

BJOG 2003; 110: 272-275


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve