Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Dodatak 17-alfa hidroksiprogesteron kaproata (17-OHPC) može smanjiti broj ponavljanih spontanih prijevremenih porođaja, kažu istraživači.

Optimalna doza za sada nije poznata, ali u istraživanju se pokazalo da "vrijednost 17-OHPC u nekih žena može biti neodgovarajuća", rekao je dr. Steve N. Caritis sa Sveučilišta Pittsburgh. "Za sada ne preporučujemo rutinsko određivanje razine 17-OHPC u plazmi, kao ni nadomještanje razine 17-OHPC sve dok naši rezultati ne budu potvrđeni."

S kolegama je ispitao uzorke krvi 315 žena koje su imale jednoplodnu trudnoću i prethodni spontani prijevremeni porođaj, a koje su bile uključene u placebo-kontrolirano istraživanje nadomještanja omega-3 kiselina.

Sve žene primale su tjednu intramuskularnu injekciju 250 mg 17-OHPC. Uzorci krvi uzimani su s 25-28 tjedana trudnoće.

Kao što je objavljeno online 9.10.2013. u American Journal of Obstetrics & Gynecology, nije bilo razlike u skupini s placebom i skupini koja je primala nadomjeske omega-3 kiselina s obzirom na demografska obilježja, ishode ili prosječnu vrijednost 17-OHP.

Međutim, žene čija je koncentracija 17-OHP bila u najnižoj kvartili, imale su veći rizik spontanog prijevremenog porođaja nego žene s višim vrijednostima. Žene koje su imale vrijednosti u drugoj do četvrtoj kvartili pokazale su 50% smanjenje rizika. Najniža stopa bila je u žena koje su imale koncentraciju 17-OHPC veću od 6.4 ng/mL.

Iako su žene u studiji primale istu dozi od 250 mg, koncentracija u plazmi značajno se razlikovala (od 3.7 to 56 ng/mL.). Moguće je da su s tim povezani indeks tjelesne mase, endogeni hormoni povezani s trudnoćom kao i određeni lijekovi. Međutim, hoće li se i koliko stopa prijevremenih porođaja poboljšati davanjem većih doza 17-OHPC "ostaje za istražiti".

"Ovo istraživanje pokazuje da je smanjenje ponavljajućih spontanih prijevremenih porođaja u osoba koje su primale nadomjeske 17-OHPC ovisno o dozi lijeka u krvi, a veće vrijednosti su u dobrom odnosu s manjim rizikom od prijevremenog porođaja. Biološki je moguće da lijek pomaže u sprečavanju prijevremenog porođaja", rekao je dr. C. Andrew Combs iz Obstetrix Medical Group iz Campbella u Kaliforniji.

"Liječnici bi mogli prebrzo zaključiti da je 'veća doza bolja' pa povećati dozu, ali ovi rezultati to ne pokazuju, jer se nisu istraživale doze lijeka da bi se utvrdilo koja je najučinkovitija. Ne znamo koji su to faktori koji utječu na razinu 17-OHPC u krvi . Moguće je i da neki faktori koji su nam za sada nepoznati, a koji smanjuju učestalost prijevremenog porođaja ujedno podižu razinu lijeka. Davanje većih doza kako bi se povećala razina u krvi, možda neće imati smisla. Potrebno je nastaviti istraživanje", rekao je.

 

 

SOURCE: http://bit.ly/HXRmx6
Am J Obstet Gynecol 2013.

  Novosti - Sve