Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Nedovoljna razina vitamina D može biti odgovorna za neuspjeh IVF kod žena koje prolaze kroz in vitro oplodnju (IVF), te ne mogu zatrudnjeti.

Iako je potrebno još istraživanja kako bi se dokazalo da dodatak vitamina D može poboljšati stope IVF uspjeha u žena s nedostacima, autori ukazuju na to da kliničke implikacije njihovog rada bi značile relativno jeftino i jednostavno rješenje za liječenje neplodnosti.

Studija objavljena ovoga mjeseca u the Endocrine Society's The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism je otkrila da kada prolaze IVF tretmane, žene koje su imale dovoljne razine vitamina D, gotovo su dvaput vjerojatnije začele nego njihove kolegice s nedostatkom vitamina D.

Veza između vitamina D i plodnosti također sugerira da će žene bez nedostatka vitamina D vjerojatnije proizvesti kvalitetne embrije.

Talijanski istraživači pogledali su žene upućene na IVF-u 2012, uključujući 154 žena koje su imale manjak vitamina D (definiran kao serumske razine 25 hidroksi vitamina D <20 ng / ml) i 181 koje su imale odgovarajuće razine u krvi. Otkrili su da, dok je samo 20% onih s niskim vitaminom D zatrudnjelo, 31% onih s dovoljnim razinama, su zanjele. Žene koje su u serumu imale razine oko 30 ng / ml, preporučene razine za dobro zdravlje, imale su najviše šanse za trudnoću, izvijestili su autori.

"Iako su potrebne kliničke studije kako bi potvrdili rezultate, naši rezultati zasigurno upućuju na to da niska razina vitamina D doprinosi neplodnosti," rekao je jedan od autora studije, Alessio Paffoni, mr.sc., Ospedale Maggiore Policlinico u Milanu, Italija. "Budući da je nadomjestak vitamina D jeftin i jednostavan zahvat s nekoliko relevantnih nuspojava, dodatno istraživanje na tom području ima potencijal da značajno utječe na način tretiranja neplodnosti."

Nadalje, autori naglašavaju da postoji sve veći broj istraživanja koja podržava uzimanje vitamina D tijekom trudnoće. S drugim dokazima koji upućuju na to kako vitamin D može poboljšati ishod poroda i spriječiti neke bolničke komplikacije, autori istraživanja ukazuju na to da je potrebno na početku ukazati na ulogu vitamina D kod zdravih trudnoća.

 

 

Relevantne točke:

 

 

  • Niska razina vitamina D može smanjiti stopu trudnoća u žena koje su podvrgnute IVF.
  • Žene s višom razinom vitamina D imale su embrije bolje kvalitete i veće šanse za implantaciju.
  • Istraživanje, uz dokaze o prednostima vitamina D u trudnoći, sugerira da nadomjestak vitamina D u žena koje pokušavaju začeti može biti koristan.

:: Biserka Knezić Frković, dr.med.:: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve