Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Sudjelovanje u HPV cijepljenju u djevojaka i mladića ostaje neprihvatljivo nisko, iako je došlo do blagog povećanja pokrivenosti od 2012. do 2013. godine.

HPV pokrivenost za djevojčice porasla je 3,5%, s 53,8% u 2012. godini na 57,3% u 2013. godini, prema podacima objavljenim u 'Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

"Mi doista ne trebamo stvarno veliku priču oko rezultata cijepljenja adolescenata danas, ali u tom slučaju, nikakva priča znači lošu vijest za prevenciju raka", rekla je dr. Anne Schuchat, iz američkog 'Public Health Service' i direktorica nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti, na tiskovnoj konferenciji koju je održao Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC - The Center for Disease Control and Prevention).

"Bilo je olakšanje da nismo našli ravnu crtu HPV pokrivenosti i u 2013," reklao je dr. Schuchat. "Tijekom 2011. i 2012. godine nije bilo apsolutno nikakvog poboljšanja u cijepljenju."

Postoji značajan jaz između broja adolescenata koji primaju cjepivo protiv tetanusa, difterije i hripavca (Tdap) i broja adolescenata koji prima HPV cjepivo, navodi CDC. Trenutne procjene su da je samo 57% adolescentica i 35% dječaka dobili jednu ili više doza cjepiva protiv HPV-a. Nasuprot tome, gotovo 86% adolescenata su primili jednu dozu Tdap cjepiva.

 

 

Propuštene prilike

Te rupe u pokrivenosti ukazuju na propuštene prilike u liječničkoj ordinaciji, naglasila je dr. Schuchat. "Ako bi 11- ili 12- godišnjacima/-kinjama ponuditi HPV cijepljenje u isto vrijeme s dobivanjem drugih cjepiva, imali bismo 91% pokrivenost za HPV na 13. rođendan. Pozivamo kliničare da preporuče HPV cjepivo na isti način i istovremeno s drugim cjepivima. "

Povećanje od 2012. do 2013. godine vrlo je malo na nacionalnoj razini, a ukupno razočaravajuće, naglasila je. Međutim, bilo je 5 članica koje su imale "impresivnu, značajnu HPV pokrivenost" u tom istom vremenskom razdoblju. Te države su New Hampshire, New Mexico, Florida, South Carolina i Michigan. Povećanja u rasponu od 12% zabilježena su u Illinoisu i 18,5% u Južnoj Karolini.

Dok ove države nemaju zajedničkih akrivnosti, svaka je poduzela mjere da se usredotoče na HPV i cijepljenje adolescenata, koje su mogle dovesti do većeg napretka, objasnila je. Ti koraci uključuju intenzivan rad s liječničkim udrugama, skupinama za imunizacije i karcinom, doseg roditelja, provedbu liječničke pokrivenosti ureda za informiranje o HPV cjepivu, kao i razvijen sustav pozivanja i podsjećanja.

"U 2012 mnoge druge države su vodeće u ovoj istoj vrsti aktivnosti, pa ćemo vidjeti hoće li to pomoći u poboljšanju nacionalnog sudjelovanja", rekla je dr. Schuchat.

 

 

 

 

Cijepljenje nisko kod dječaka

Od sredine 2006. godine, Savjetodavni odbor za imunizacijsku praksu je preporučio rutinsko cijepljenje adolescentica u dobi od 11 ili 12 godina s tri doze cjepiva HPV. Liječnici su također preporučili cijepljenje dječaka u dobi od 11 ili 12 godina.

Rezultati cijepljenja za 2013. godinu, prema studiji 'National Immunization Survey–Teen ' procjenjuju pokrivenost cijepljenja za mlade u dobi od 13 do 17 godine u 50 država, District of Columbia, i drugim odabranim područjima. Procjene za 2013. godinu izvršene su na temelju telefonskih intervjua roditelja / staratelja za 18,264 adolescenata (8,710 djevojčica i 9,554 dječaka).

Istraživanje je pokazalo da je pokrivenost s jednom ili više doza HPV cjepiva bila značajno viša kod onih u dobi od 15 do 17 godina u usporedbi s mlađim adolescentima. Međutim, pokrivenost s jednom ili više doza HPV cjepiva za dječake nije se razlikovala po dobi. Pokrivenost HPV cjepivom bila je slična po spolu, ali su djevojčice imale sveukupno veću procijepljenost od dječaka za jednu ili više, dva ili više, te tri doze HPV cjepiva.

 

 

 

 

Naglasak na preporukama za kliničare

Postotak roditelja koji je prijavio dobitak preporuke za HPV cijepljenje od strane kliničara bio je značajno viša u 2013. godini u usporedbi s 2012. godine za roditelje djevojčica (64,4% vs 61,0%) i dječaka (41,6% vs 28,0%).

"Podtaci pokazuju da je postupak cijepljenja kod adolescenata čvrsto povezan s preporukom liječnika," navela je Dr. Schuchat. "Roditelji navode da je jedan od 5 najvažnijih razloga za izostanak cijepljenja djeteta, bio izostanak preporuke za cijepljenje od strane liječnika."

Sveukupno je veći broj roditelja cijepljenih adolescenata izvijestio o liječničkoj preporuci u usporedbi s roditeljima necijepljenih adolescenata (roditelji djevojčica: 73,7% vs 52,0%; dječaka: 71,7% vs 25,7%).

 

 

 

 

Ostale prepreke

Jedan od izazova za HPV cijepljenja je kompletiranje cijepljenja kroz tri doze, što zahtijeva tri posjete zdravstvenoj ustanovi. Dr. Schuchat je napomenula da su neke zemlje program cijepljenja preinačile tako da kompletno cijepljenje obuhvaća 2 doze, ukoliko se s cijepljenjem kreće prije 14 godina, iako je u SAD-u i dalje raspored 3 doze. Jedna strategija je da se cjepivo može kupiti u ljekarni, što bi omogućilo povoljnije vremenske okvire, kao što su kupnja cjepiva navečer i vikendom.

Trošak nije bio jedan od 5 najvažnijih razloga da roditelji citiranih ne izvrše cijepljenje. "HPV cjepivo je dio programa cijepljenja, koje se besplatno daje i neosiguranim, a to bi trebalo biti pokriveno svim planovima osiguranja."

Roditelji su također izvijestili o zabrinutosti za sigurnost kao jednim od razloga za što ne žele svoju djecu cijepiti protiv HPV-a. CDC navodi da je 67 milijuna doza cjepiva protiv HPV-a distribuirano u SAD-u, i da s HPV cijepljenjem nisu povezani ozbiljni sigurnosni problemi. Nema novih sigurnosnih rizika od 2009. godine, kada je objavljen sažetak prvih 2,5 godine praćenja i izvješćivanja neželjenih događaja nakon HPV cijepljenja.

Nacionalni ciljevi ' The Healthy People 2020' obuhvaćaju cijepljenje adolescenata u dobi od 13 i 15 godina, a plan je 80,0% procijepljenost za 1 ili više Tdap doza, ≥ 1 ili više konjugiranih doza cjepiva protiv meningokoka, 3 HPV doze (među djevojkama) i 90,0% procijepljenost za 2 ili više doza varicelle.

 

 

 MMWR. 2014;63:620-624.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve