Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Nuva Ring - kombinirani kontracepcijski vaginalni prsten učinkovito je kontracepcijsko sredstvo, s izvrsnom kontrolom ciklusa.

Vaginalni prsten pogodan je za primjenu i dobro ga toleriraju oba partnera, rezultat je ispitivanja nizozemskih znanstvenika.

Vaginalni kontracepcijski prsten savitljivi je, bezbojni i prozirni prsten promjera 52,5 mm koji se postavlja u rodnicu prvog dana menstruacijskog ciklusa i potom ostavlja na istom mjestu kroz 3 naredna tjedna. Prsten se može tijekom ovog vremena izvaditi u trajanju od najviše 4 sata, bez utjecaja na kontracepcijsku sigurnost.

Nakon tri tjedna primjene, slijedi tjedan dana pauze, kada nastupa krvarenje slično kao kod uporabe oralnih kontraceptiva. Sedmi dan pauze u rodnicu se postavlja novi kontracepcijski prsten. Nuva Ring postupno otpušta u rodnicu 120 mikrograma etonogestrela i 15 mikrograma etinilestradiola dnevno.

Multicentričnom studijom praćeno je tijekom godinu dana 2.322 žena koje su se odlučile za ovu vrstu kontracepcije. Na ovaj način ukupno je analizirano 23.298 menstruacijskih ciklusa.

Kod 21 ispitanice je za vrijeme korištenja ove kontracepcijske metode došlo do nastupanja trudnoće, što čini Pearl Index od 1,18. Jedanaest od ovih trudnoća je nastupilo zbog neadekvatnog korištenja prstena. Ukoliko se ove pacijentice izuzmu iz protokola Pearl Index iznosi 0,77.

Kod 98,5% ciklusa javljala su se uredna abrupcijska krvarenja u pauzama. Nepravilna krvarenja su se javila u 5,5% svih ciklusa, a uglavnom su se odnosila na spotting - točkasta krvarenja ili smeđi iscjedak. Ispitanice nisu imale problema sa stavljanjem, vađenjem i zamjenom vaginalnog prstena, prisutnost vaginalnog prstena nije ometalo spolni odnos.

Neželjeni učinci javili su se kod 5,6% ispitanica u smislu upale rodnice, kod 4,8% ispitanica je postojao pojačani bjelkasti iscjedak i kod 2,4% ispitanica neugodan osjećaj u rodnici. Svega 2,5% ispitanica je prekinulo s korištenjem vaginalnog prstena.

S ovim načinom zaštite od neželjene trudnoće bilo je zadovoljno u potpunosti 85% ispitanica, a 90% ispitanica će ovu metodu preporučiti svojim poznanicama i prijateljicama.

Vaginalni kontracepcijski prsten je još u listopadu 2001. godine odobren od strane FDA (The Food and Drug Administration) na američkom tržištu. Nuva Ring će na europskom tržištu distribuirati njemačka firma "Organon", a očekuje se u veljači 2003. godine.

Najveća prednost kontracepcijskog prstena je osim jednostavnosti primjene i veoma niska dnevna doza hormonskih sastojaka, prije svega estrogena.

Obzirom da se radi o kombiniranoj hormonskoj kontracepciji, neželjena djelovanja i kontraindikacije su veoma slični onima kod oralnih kontraceptiva. I ovdje se, kao i kod oralnih kontraceptiva osobito podvlači značenje pušenja i povećani rizik od tromboembolijskih događaja u slučajevima pušenja i primjene kombinirane hormonske kontracepcije.

 

FDA 12/2002.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve