Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Sjevernoameričko društvo za menopauzu (NAMS – "The North American Menopause Society") je obnovilo smjernice o upotrebi lokalnih estrogena i ostalih sredstava za liječenje simptomatske vulvovaginalne atrofije (VVA) nakon procjene novih dokaza.

Simptomatska VVA je karakterizirana simptomima suhoće rodnice, iritacije, boli i bolnim odnosima s učestalim mokrenjem, pojačanim nagonom za mokrenjem i inkontinencijom. Klinička slika može uključivati blijedu i suhu vulvovaginalnu sluznicu s točkastim krvarenjima i nestankom nabora vagine. U skladu s time, grlić maternice se može povući u ravnini zida rodnice. To stanje nastaje zbog smanjene razine estrogena u tkivu rodnice. Zajedno sa simptomima i kliničkom slikom, dijagnoza VVA je poduprijeta i sa PH rodnice koji iznosi u tom slučaju 4,6 ili više.

VVA je najučestalija kod žena u postmenopauzi ali se može pojaviti kod žena u bilo kojoj životnoj dobi. NAMS objašnjava da 50% postmenopauzalnih žena bude zahvaćeno simptomima VVA, iako procjena tog stanja može biti niska ako se ne uzmu u obzir simptomi. Izbor terapije ovisi o ozbiljnosti simptoma, sigurnosti i efikasnosti terapije u individualnom pristupu pacijentici uzimajući u obzir i želje pacijentice.

Žene s lakšim simptomima VVA općenito osjećaju olakšanje s nehormonskim preparatima u slobodnoj prodaji kao što su vaginalni lubrikanti. Srednji do teški simptomi VVA se najbolje liječe estrogenskom terapijom.

Prva linija terapije za simptomatsku VVA su jednostavni vaginalni lubrikanti i ovlaživači uz redovite spolne odnose ili korištenje vaginalnih dilatatora. Ako prva linija liječenja nije efikasna, tada se koriste lokalni ili sistemski estrogeni.

Selektivni modulator estrogenskih receptora ospemifen, tvorničkim imenon Osphena, je dozvoljen prije nekoliko godina od strane FDA za liječenje umjerenog do teškog oblika dispareunije i kao nehormonska terapija za liječenje VVA-vezanih simptoma.

Niske doze estrogena, aplicirane lokalno, se koriste kao hormonska terapija kada su simptomi VVA jedini simptomi u perimenopauzi. Uobičajena praksa je da se vaginalni estrogeni mogu koristiti bez upotrebe progestagena kod žena koje imaju maternicu. Ne zna se da li je upotreba lokalnih estrogena sigurna kod žena koje imaju karcinom dojke. Stoga, liječnje VVA kod žena koje se preboljele karcinom dojke mora biti procijenjeno na temelju ženinih potreba i u dogovoru s njenim onkologom.

 

Važno:

  • kliničari mogu poboljšati seksualno zdravlje i kvalitetu života žena u postmenopauzi kroz edukaciju i primjerenu terapiju za liječenje simptomatske VVA
  • lakši simptomi VVA se mogu liječiti sa nehormonskim lubrikantima i ovlaživačima koji su u slobodnoj prodaji
  • srednji i teški simptomi VVA najčešće zahtijevaju liječenje estrogenom; ili lokalnom ili sistemskom primjenom estrogenskih preparata

 


1. Management of symptomatic vulvovaginal atrophy: 2013 position statement of The North American Menopause Society. Menopause. 2013;20:888-902.
2. Mac Bride MB, Rhodes DJ, Shuster LT. Vulvovaginal atrophy. Mayo Clin Proc. 2010;85:87-94.
3. U.S. Food and Drug Administration [news release]. FDA approves Osphena for postmenopausal women experiencing pain during sex. February 26, 2013. Available at:
http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm341128.htm. Accessed August 30,2013
OBGYN.net. Vol. No. September 6, 2013 http://hcp.obgyn.net/menopause/content/article/1760982/2157111 2


 
  Novosti - Sve