Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Pojava specifičnog obrasca simptoma može upozoriti na potrebitost daljnjih ispitivanja u otkrivanja raka jajnika, rezultat je prospektivne studije američkih znanstvenika objavljene u znanstvenom časopisu JAMA.

Premda su rezultati ovog ispitivanja sukladni s rezultatima sličnih studija, u editorijalu se naglašava potreba poboljšanja komunikacije između liječnika i pacijentice.

"Rak jajnika se često naziva 'tihi ubojica' upravo zbog mišljenja da se simptomi javljaju tek u uznapredovalim stadijima kada je šansa za izlječenje već vrlo loša", navode znanstvenici sa Sveučilišta u Seattlu (University of Washington School of Medicine, Seattle).

"Druga ispitivanja su pokazala da se 80% do 90% pacijentica oboljelih od raka jajnika već u vrlo ranom stadiju bolesti i nekoliko mjeseci prije postavljanja dijagnoze žali na određene simptome.

Prepoznavanje ranih simptoma može imati značajan klinički utjecaj obzirom da je 5-godišnje preživljavanje u ranom stadiju bolesti 70% - 90% u usporedbi sa svega 20% do 30% u uznapredovalom stadiju ovog oboljenja.

Od ukupnog broja ispitanica - 1.709 žena koje su se tijekom ispitivanja javile na pregled u jedan od dva centra primarne zdravstvene zaštite i odgovorila na anonimni upitnik o simptomima prisutnim tijekom posljednjih godinu dana, kod 128 pacijentica je dijagnosticiran tumor jajnika, benigne ili maligne prirode.

U ukupnoj kliničkoj populaciji 72% ispitanica se požalilo na simptome, i to najčešće na najmanje dva simptoma. Pri tome se kod 45% ispitanica javljao bol u leđima, kod 34% ispitanica umor, kod 27% ispitanica napuhnutost, kod 24% ispitanica zatvor, kod 22% ispitanica bol u trbuhu i kod 16% ispitanica problemi s mokrenjem.

U usporedbi s kontrolnim ispitanicama, pacijentice s rakom jajnika značajno češće su se žalile na povećanje opsega trbuha (7.4 puta češće), napuhavanje (3.6 puta češće), nadražaj na mokrenje (2.5 puta češće) i bol u predjelu male zdjelice (2.2 puta češće).

U usporedbi s ispitanicama koje su imale dobroćudne izrasline na jajniku, pacijentice s rakom jajnika su imale statistički značajno češće i daleko intenzivnije simptome.

U tipičnom slučaju, kod ovih pacijentica su se simptomi javljali 20 do 30 puta na mjesec dana, a obrazac simptoma koji uključuje napuhivanje, porast obima trbuha i tegobe pri mokrenju su bile prisutne kod 43% pacijentica oboljelih od raka jajnika i tek kod 8% ispitanica iz ukupne kliničke populacije.

"I dok naše sadašnje ispitivanje potvrđuje da pacijentice koje se javljaju u primarnu zdravstvenu zaštitu imaju često nejasne simptome koji mogu biti povezani s rakom jajnika, značajna razlika je u tome što su ovi simptomi slabijeg intenziteta i rjeđi u usporedbi s pacijenticama koje imaju rak jajnika", navode autori.

"Pacijentice s rakom jajnika u tipičnom slučaju imaju simptome koji naglo nastaju i najčešće su udruženi, odnosno više simptoma se javlja u isto vrijeme. Ova studija potvrđuje ranija istraživanja kako rak jajnika ipak nije 'tiha' bolest".

"Značaj ove studije nije u identifikaciji nove skupine simptoma ili preciznog slijeda dijagnostičkih postupaka u otkrivanju raka jajnika, već puno više u naglasku potrebe komunikacije između pacijenta i njegovog liječnika", navodi se u pratećem editorijalu.

"U odsustvu jasno definiranog postupka probira u dijagnozi raka jajnika, rana detekcija ovog oboljenja može biti omogućena promjenom stava: kako znanstvene oštroumnosti tako i budnosti liječnika za simptome pacijentice".

 

JAMA. 2004;291:2705-2712, 2755-2756


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve