Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Rezultati longitudinalne studije potvrđuju da je infekcija s humanim papiloma virusom (HPV) "ekstremno česta" u spolno aktivnih adolescentica u USA.

U skupini od 60 djevojaka, starosne dobi između 14 i 17 godina, koje su se javile na ginekološki pregled u kliniku za primarnu zdravstvenu zaštitu u Indianapollisu, a koje su znanstvenici potom pratili u prosjeku tijekom 2.2 godine, HPV infekcija je registrirana kod 45.3% uzoraka iz rodnice ili vrata maternice.

Velika većina adolescentica (95%) su izjavile da su seksualno aktivne, a u prosjeku su imale dva seksualna partnera. 85% ispitanica su bile Amerikanke afričkog podrijetla, 11% kavkaskog i 3% latinoameričkog podrijetla.

Tijekom perioda ispitivanja, ukupno je kod 49 ispitanica zabilježen pozitivan test na HPV infekciju, s ukupnom pojavom od 81.7%, navode znanstvenici iz Indiane (Indiana University School of Medicine, Indianapolis) u on-line izdanju znanstvenog časopisa "The Journal of Infectious Diseases".

Onkogeni ili visoko-rizični tipovi HPV infekcije, najčešće tipovi 52, 16 i 59 nađeni su u 38.6% uzoraka, dok su neonkogeni ili nisko-rizični tipovi HPV-a bili prisutni kod 19.6% ispitanica. Mnoge ispitanice su istodobno bile inficirane s više različitih HPV tipova.

Tijekom istraživanja, kod 37% ispitanica su dobiveni abnormalni citološki rezultati u PAPA testu, a ova učestalost je bila sukladna s ranijim ispitivanjima u skupini adolescentica. Prisutnost abnormalnosti u PAPA testu je bila statistički značajno povezana s nalazom onkogenih tipova humanog papiloma virusa.

Znanstveni tim pripisuje visoku sveukupnu učestalost pojavnosti HPV infekcije u velikom broju uzoraka uzetih od svake ispitanice. "Mnoge infekcije bilo je moguće otkriti samo tijekom nekoliko tjedana, i sigurno bi bile propuštene da su uzorci uzimani u intervalima od 4 do 6 mjeseci", navode autori.

Rezultati aktualne studije, dodaju istraživači, nisu sukladni s ranijim nalazima ispitivanja u kojem je praćen prirodan tijek HPV infekcije, a koji su upućivali na prirodno samočišćenje (clearance) virusa. Oni vjeruju da bi stav o samočišćenju virusa trebalo ponovno ispitati u budućem longitudinalnom istraživanju kada bi na raspolaganju stajale još osjetljivije metode.

Vrlo je važno odrediti "je li ova infekcija u ovom vrlo ranom periodu života ona ista koja se otkriva u kasnijem životu, ili su ove kasnije infekcije iznova stečene", navode kliničari.

"Ako infekcija traje od vrlo ranog perioda adolescencije, vrlo je važno odrediti čimbenike povezane s daljnjom progresijom HPV infekcije do displazije i malignih promjena na vratu maternice", zaključuju autori.
 

J Infect Dis 2005;191.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve