Datum zadnje izmjene: 20. 01. 2020.


Ukoliko se nositeljice BRCA1 ili BRCA2 gena odluče na 'ooforektomiju' - preventivno odstranjenje jajnika, ova operacije ih neće zaštiti od rijetkog tipa agresivnog karcinoma uterusa, zaključak je preliminarnog istraživanja u prospektivnoj kohortnoj studiji.

Od 525 žena s mutacijom BRCA1 ili BRCA2 gena, kod kojih je učinjena salpingo-ooforektomija – kirurško odstranjenje jajnika i jajovoda, bez histerektomije (odstranjenja maternice), a koje su u prosjeku praćene 5,8 godina, kod četiri ispitanice se razvio karcinom uterusa, uključujući dvije pacijentice sa zahvaćenim seroznim omotačem maternice, jednu pacijenticu s karcinosarkomom i jednu pacijenticu s lejomiosarkomom. Svi slučajevi bolesti su nastali u skupini 296 žena s mutacijom BRCA1 gena, što čini 10-godišnji rizik za nastanak raka maternice od 2,1% kod žena s mutacijom BRCA-1 gena podvrgnutih salpingo-ooforektomiji, izvijestila je dr. Catherine Shu na godišnjoj skupštini Društva od ginekološku onkologiju.

Očekivani broj ovih vrsta raka visokog rizika u ovoj populaciji, na temelju dobi i rase bio je 0,28, s vrlo značajnim omjernom promatranih/očekivanih slučajeva (P / O) bolesti od 14,18, rezultat je SEER (Surveillance, Epidemiology, and End Results ) studije, rekla je dr. Shu, glavna suradnica na onkologije u Memorial Sloan Kettering Cancer Center u New Yorku.

Jedan od slučajeva bolesti nastaje među 169 žena u studiji bez prethodnog raka dojke (P / O, 16.7, P = 0,06), a tri se dogode među 356 s prethodnim rakom dojke (P / O, 14.01; P = .001 .) Kada se slojevito promatra, na temelju izloženosti tamoksifenu, visoki rizik rak maternice uočen je kod dvije od 131 žene izložene djelovanju tamoksifena (P / O, 21.68, P = 0,004) i kod dvije od 394 žene koje nisu bile izložene djelovanju tamoksifena (P / O, 10,87; P = 0,015), rela je dr. Shu.

Žene obuhvaćene studijom predstavljale su 79% svih žena kod kojih je učinjeno gensko testiranje u 'Memorial Sloan Kettering Cancer Center', a koje su podvrgnute salpingo-ooforektomiji bez histerektomije, u razdoblju od 1. lipnja 1995. do 31. prosinca 2011. godine. Prosječna dob ovih pacijentica bila je 46,1 godina.

"Rizično razdoblje" za sudionice započelo je nakon primitka oba rezultata, genetskog testiranja i kirurškog odstranjenja jajnika i jajovoda. Sudionice su potom svake godine pored redovitog pregleda i njegovog medicinskog zapisa, ispunile odgovarajući upitnik. Iz studije su isključene pacijentice s histerektomijom, pacijentice s postojećom dijagnozom raka maternice, zadnji follow-up, ili umrle pacijentice, pojasnila je dr. Shu.

Važno je, da povećani rizik nije zabilježen za više uobičajenih vrsta raka maternice, uključujući endometrioidni i mucinozni karcinom endometrija, kao i adenokarcinom, te nespecificirani karcinom endometrija.

Pacijentice kod kojih je nastao karcinom endometrija visokog rizika liječene su kemoterapijom i / ili zračenjem, a sve četiri pacijentice su bile stabilne u vrijeme prezentacije dr. Shu, iako je kod jedne pacijentice dijagnosticirana metastatska bolest.

Iako je ovo istraživanje jedna od najvećih prospektivnih studija do dana koja je istraživala vjerojatnost nastanka raka maternice visokog rizika među BRCA-pozitivnim pacijenticama koje su podvrgnuti kirurškoj salpingo-ooforektomiji bez histerektomije, studija ima niz nedostataka, kao što su moguće pogrešje u klasifikaciji rijetkih podtipova raka maternice u bazi podataka i moguća konfuzija u vezi s izloženosti tamoksifenu. Nalazi zahtijevaju potvrdu i stoga ih treba promatrati kao preliminarne rezultate, rekla je dr. Shu.

Doista, u ovom trenutku bi bilo preuranjeno preporučiti rutinsku histerektomiju uz preventivnu salpingo-ooforektomiju kod žena s BRCA1 mutacijom. Odluka o histerektomijui u vrijeme preventivnog kirurškog zahvata može ovisiti o životnoj dobi pacijentice, prijašnjim malignim bolestima i drugim rizičnim čimbenicima, naveo je Noah D. Kauff u priopćenju za medije.

Trenutno se preventivno odstranjenje jajovoda i jajnika kod žena s BRCA1 mutacijom preporučuje u dobi između 35 – 40 godina, nakon završetka rađanja (National Comprehensive Cancer Network). Ovaj postupak se temelji na činjenici da žene s BRCA1 mutacije imaju 39% - 46% rizik za nastanak raka jajnika i 50% - 85% rizik za razvoj raka dojke.

Histerektomija se u vrijeme salpingo-ooforektomije ne preporuča zbog rizika povezanih s operativnim zahvatom, uključujući krvarenje i rizik infekcije, kao i moguće dugoročne probleme s mjehurom, crijevima, i seksualnu disfunkciju. Pored toga do sada se smatralo da je rizik raka maternice općenito nizak nakon salpingo-ooforektomije, objavljeno je u priopćenju.

Do potvrde ovih rezultata, žene s mutacijom BRCA1 gena koje su se odlučile za operativno odstranjenje jajovoda i jajnika bez odstranjenja maternice, treba upozoriti da je objavljeno i "izvješće koje ukazuje da ove pacijentice mogu oboljeti od rijetkih vrsta agresivnog raka maternice", te bi se trebale raspraviti potencijalne prednosti i nedostaci istodobne histerektomije, rekao je dr. Kauff.

 


Ob.Gyn. News Digital NetworkDr. Vesna Harni
  Novosti - Sve