Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Razmak između dvije uzastopne trudnoće od šest ili više godina povećava rizik komplikacija u sljedećoj trudnoći, osobito nastupanje teških komplikacija kao što su mrtvorođenost ili rana neonatalna smrt.

Veoma mali razmak između dvije trudnoće od 0 do 3 mjeseca izgleda da nema utjecaja na porast rizika mrtvorođenosti ili rane neonatalne smrti, premda su ranije studije ukazivale kako su i vrlo kratki i dugi razmaci između dvije trudnoće povezani s nizom komplikacija kao što su previše mala i previše velika porođajna težina bebe kao i prijevremeni porođaj.

Studija švedskih znanstvenika (Karolinska Institute, Stockholm) obuhvatila je ispitivanja učestalosti teških komplikacija kao što su veoma mala porođajna težina, mrtvorođenost i rana neonatalna smrt kod 410.021 trudnice koje su se porođajile u Švedskoj u razdoblju između 1983. i 1997. godine.

Kod ukupno 1.062 trudnice dijagnosticirana je smrt bebe prije porođaja (2,6 / 1.000), a 773 bebe su umrle tijekom ranog neonatalnog razdoblja (1,9 / 1.000).

Nakon korekcije rezultata za poznate rizične faktore - majčine karakteristike i ranije ishode trudnoće, razmak između dvije trudnoće od 0 do 3 mjeseca nije bio povezan s značajnim povećanjem rizika za mrtvorođenost ili ranu smrtnost djece nakon porođaja.

Autori studije naglašavaju kako je uloga kratkog razmaka između dvije trudnoće u smislu neovisnog rizičnog faktora u nastanku mrtvorođenosti i rane neonatalne smrtnosti vjerojatno precijenjena u ranijim studijama, te ukazuju na oprez kod izvođenja kliničkih zaključaka na temelju studijskih opažanja.

Multivarijacijska analiza podataka, nasuprot tome, otkriva povećani rizik mrtvorođenosti i vjerojatno neonatalne smrtnosti kod razmaka između dvije trudnoće od 72 mjeseca i dulje.

U ovoj skupini trudnica registrirana je 30 - 50% veća učestalost mrtvorođenosti, dok u slučaju neonatalne smrtnosti rezultati nisi bili statistički značajni.

Povezanost između dugog intervala između dvije trudnoće i mrtvorođenosti vjerojatno je uvjetovana metaboličkim i anatomskim faktorima koji su i inače povezani sa smanjenjem fertiliteta, kao i nastankom drugih komplikacija.

 

Obstet Gynecol 2003; 102 (1): 101-108


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve