Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Američka udruga za kontrolu namirnica i lijekova "US Food and Drug Administration - FDA" izvijestila je o dvije dodatne smrti korisnica pilula za medikamentozni pobačaj koje sadrže mifepriston (RU-386, Mifeprex 200 mg tablete), objavljeno je na web stranici US FDA organizacije.

Nakon usmene obavijesti o smrti dvije korisnice od strane proizvođača pilula, FDA je započela istragu o okolnostima smrti. Iako je ranije izviješteno o četiri smrtna slučaja nakon uporabe mifepristona čiji je uzrok bila sepsa izazvana bakterijom Clostridium sordelli, uzrok novih smrti za sada ostaje nepoznat.

Liječnici i klinike u kojima se vrši medikamentozni pobačaj, kao i pacijentice se upozoravaju na pažljivu uporabu lijeka i praćenje svih uputa o korištenju mifepristona prije početka terapije. Pacijentice moraju biti upućene u moguće neželjene pojave kao što je sepsa, te upozorene na rane signale i simptome koji mogu zahtijevati hitnu medicinsku intervenciju kao što su povišena temperatura, bolovi u trbuhu ili pojačano krvarenje nakon prekida trudnoće.

FDA navodi da osobito povišena temperatura, snažni bolovi u trbuhu i osjetljivost u maloj zdjelici u danima nakon medicinskog prekida trudnoće predstavljaju znake koji ukazuju na infekciju, ali infekcija u nekim slučajevima može protjecati i atipično, bez povišene temperature, bakterijemije ili znakovitog nalaza pri vaginalnom pregledu.

Osobitu pažnju treba posvetiti svim afebrilnim pacijenticama s općim simptomima infekcija (mučnina, povraćanje, proljev, slabost), bez obzira na bolove u trbuhu, a koji se javljaju 24 sata i više nakon primjene mifepristona. Kako bi se otkrila skrivena infekcija preporučuje se načiniti krvne pretrage.

Kod pacijentica sumnjivih na infekciju potrebno je razmotriti liječenje s antibioticima koji su učinkoviti kod infekcija s anaerobnim bakterijama kao što je Clostridium sordellii.
FDA ne preporučuje profilaktičku antibiotsku terapiju zbog vrlo male učestalosti sepse (oko 1 / 100.000) kao i rizika koji se javljaju pri uzimanju antibiotske terapije kao što su teška ili fatalna alergijska reakcija, te razvitak antimikrobne rezistencije. K tomu, u ovom trenutku nije poznato niti koji antibiotik bi u ovom slučaju bio najučinkovitiji.

Mifepriston se koristi za prekid intrauterine trudnoće trajanja do 49 dana ili manje, izračunano od prvog dana zadnje menstruacija. Nije predviđena upotreba lijeka za prekid izvanmaternične trudnoće.

Ukoliko nakon prve doze ne uslijedi kompletni pobačaj, potrebno je ordinirati dodatnih 400 µg omisoprostola treći dan nakon oralne primjene 600 mg mifepristona. Ukoliko nije došlo do kompletnog pobačaja niti 2 tjedna nakon primjene lijeka, trudnoća se prekida kirurškim putem. FDA napominje da sigurnost i učinkovitost intravaginalne primjene oralnih tableta nije potvrđena.

Više o neželjenim učincima, kao i obavijestima FDA o neželjenim učincima mifepristona možete naći on-line na slijedećoj adresi: http://www.fda.gov/cder/drug/infopage/mifepristone/default.htm
 

dr. sc. Vesna Harni
  Novosti - Sve