Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Liječnici trebaju pitati pacijentice u peri- i postmenopauzi osjećaju li vulvovaginalnu atrofiju (VVA), preporučuje se u izjavi Američkog udruženja za menopauzu. (NAMS). Te se smetnje mogu dosta uspješno liječiti različitim preparatima koji ublažavaju tegobe, a mogu se nabaviti u bezreceptnoj prodaji.

U dokumentu objavljenom u NAMS-ovom časopisu Menopause, dopunjena je izjava iz 2007. godine o upotrebi lokalnih vaginalnih estrogena za liječenje VVA, ali i ospemifena, selektivnog modulatora estrogenih receptora s djelovanjem na vaginalno područje, a kojega je odobrila FDA u travnju 2013. za liječenje dispareunije.

Do 45% žena osjeća simptome VVA ali samo mali broj njih traži pomoć ili im ona bude ponuđena. Određeni stupnjevi VVA su neizbježni sa starenjem, rekla je Reuters Healthu dr. Margery Gass, predsjednica NAMS-a.

"Menopauza je sastavni i prirodni dio ženinog života, ali postoje neke promjene kojih je dobro biti svjestan i poznavati ih. Neke žene nikada uistinu nisu bile informirane, a neke o njima saznaju tek slučajno, kada se jave problemi", kaže dr. Gass.

Simptomi VVA uključuju suhoću, iritaciju vulve, pečenje, bolno mokrenje, bolne odnose i vaginalni iscjedak. Prva linija terapije su vaginalni lubrikanti i ovlaživači, koje treba primijeniti tijekom odnosa, s partnerom ili samostalno. Važno je održavati spolnu aktivnost, jer pomaže usporiti VVA. Znatnije izražene tegobe imale su žene koje su duže vrijeme apstinirale od odnosa.

Prema navedenoj izjavi, biljni preparati nisu se pokazali učinkovitima u liječenju VVA. Ostale mogućnosti liječenja koje se navode u izjavi su vaginalni estrogen, koji je dostupan u nekoliko oblika i koji pomaže u 80-90% žena te ospemifen i nekoliko terapija koje se za sada istražuju. Lokalna primjena estrogena osobito je preporučljiva za žene čiji je jedini menopauzalni simptom vulvovaginalna atrofija.

 

 

Menopause 2013. SOURCE: http://bit.ly/15vit7Y


 
  Novosti - Sve