Datum zadnje izmjene: 04. 05. 2019.
I dok smo se feromonima ozbiljnije upoznavali tek prije nekoliko mjeseci, pojavile su se i prva istraživanja o njihovom utjecaju na tegobe unutar prijemenstrualnog sindroma - PMS. Poboljšanje tegoba se osobito obećava u slučajevima povećane iritabilnosti, depresivnih i drugih klasičnih simptoma u okviru PMS disforije (poremećaja raspoloženja u okviru PMS).

Preliminarni test obavljen na 20 ispitanica pokazuje da feromoni primijenjeni u obliku jednostavnog nazalnog spreja veoma brzo dovode do popravljanja kako raspoloženja, tako i tjelesnih simptoma, kao što su bolovi u dojkama.

PMS pogađa do 40% žena u reprodukcijskom razdoblju. Većina znanstvenika drži da je ovo stanje uvjetovano promjenama hormona koji utječu na aktivnost mozga. Otuda i primjena antidepresiva kao sto je Prozac (inhibitor ponovne pohrane serotonina u mozgu) u liječenju promjena raspoloženja u okviru PMS-a.

"Humani feromoni su snažni medijatori seksualne privlačnosti, ali i anksioznosti kao i oboljenja povezanih s hormonskim odstupanjima" - tvrde istraživači ovih tvari. Pojam feromon dolazi iz animalnog carstva, a radi se o isparivim i bezmirisnim tvarima koje otpušta jedna životinja, a prima druga životinja, što izaziva neku fiziološku reakciju. Specijalizirani feromoni mogu služiti različitim ciljevima, a spolni imaju jednaku ulogu kod svih vrsta - poticanje spolnog uzbuđenja i privlačenje partnera.

Feromone ne može registrirati niti jedno od naših poznatih čula, a diskusije oko postojanja specijalnog organa: vomeronazalni organ - VNO u našem nosu koji bi otkrivao, slično kao u životinja prisustvo feromona - i dalje traju.

U cilju liječenja PMS, istraživači feromona razvili su specijalnu tvar koju su nazvali vomeroferin, koja je označena s PH80. Sa svakom inhalacijom PH80 se vezuje za receptore: u pretpostavljenom VNO ili olfaktornim (mirisnim) živcima u nosu. Živčane stanice u svakom slučaju vrlo brzo provode signal u hipotalamus, koji je odgovaran za održavanje homeostaze - tjelesnog kemijskog balansa.

Obzirom da vomeroferin ima izravan put do mozga, njegovo djelovanje je veoma brzo. Učinak traje 2 do 4 sata, a slijedi nova klinička studija koju znanstvenici označavaju veoma izazovnom, jer bi naravno, omogućavala sasvim novi pristup liječenju 'starih' bolesti.

Funkcionalne NMR slike (nuklearna magnetska rezonancija - NMR) pokazuju da PH80 stimulira regije hipotalamusa odgovorne za nastanak simptoma PMS-a. Hipotalamus je integriran u oba važna sustava: endokrinološki i živčani sustav koji reguliraju seksualnu funkciju, strah, anksioznost i apetit. Istraživači feromona obećavaju razvitak različitih vomeroferona za svaku od ovih kategorija.

New Scientist 18 July 2001

dr.Vesna Harni

  Novosti - Sve