Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Stopa ponovne hospitalizacije nakon porođaja se povećala tijekom 8-godišnjeg perioda od 1.72% do 2.16%, uz veću vjerojatnost da je pacijentica javno osigurana i da ima više oboljenja, pokazuje analiza rađena u nekoliko država.

Porast ponovnih hospitalizacija od 2004. do 2011. godine "se ne objašnjava samo povećanjem stope carskog reza", a čini se da značajnan utjecaj ima "povećanje nezdravih stanja majki", rekao je dr Mark A. Clapp, koji je izvijestio o preliminarnim nalazima na godišnjem sastanku Američkog društva opstetričara i ginekologa.

Dr. Clapp i njegovi kolege su analizirali ponovne hospitalizacije koje su se dogodile u prvih 6 tjedana nakon poroda kod žena u Kaliforniji, Floridi i New Yorku - 3 države čijih 1 milijun porođaja godišnje predstavlja oko četvrtinu svih porođaja u SAD-u. Od oko 8 milijuna porođaja evidentiranih tijekom razdoblja studije, 6.000.000 su bili podobni za analizu.

Medicinske i kirurške stope ponovne hospitalizacije se koriste u raznim specijalnostima kao pokazatelj kvalitete i vezane su uz naknadu, ali "vrlo malo se zna o ponovnim hospitalizacijama u opstetriciji," rekao je.

Istraživači su evidentirali porođaje i postporođajne ponovne hospitalizacije u bazama podataka državnih bolnica i usporedile majke, trudnoće i značajke porođaja žena koje su ponovno primljene s onima koji nisu bile ponovno hospitalizirane. Uključili su podatke za "primarnu" indikaciju ponovne hospitalizacije i "pripadajuće dijagnoze" navedene za te pacijentice.

Najčešća primarna indikacija za ponovnu hospitalizaciju je bila rana infekcija ili dehiscencija rane (15.5%), a slijedile su hipertenzivne bolesti (9,3%) te psihijatrijske bolesti (7.7%). Najčešća zajednička dijagnoza među ponovno primljenim bolesnicama je bila psihijatrijska bolest, a slijedile su hipertenzivne bolesti.

Žene koje su ponovno primljene "su imale veću vjerojatnost da će imati više nezdravih stanja," rekao je dr Clapp, djelatnik Ženske bolnice u Bostonu. Ponovno primljene žene su imale više stope svih "povezanih dijagnoza" navedenih u državnim bazama podataka, od astme i dijabetesa do pretilosti i bolesti štitnjače, ali najznačajnije su bile razlike u stopama hipertenzivnih bolesti, psihijatrijskih bolestih i uzimanju droga.

Što se tiče načina porođaja, bilo je 37.2% onih koje su ponovno primljene nakon carskog reza u odnosu na 32.9% onih koje nisu ponovno primljene. Pacijentice koji su ponovno primljene su također imale veću vjerojatnost da su imale višestruke trudnoće, prijevremene porođaje ili abnormalnosti placente.

Većina ponovno primljenih pacijentica u retrospektivnoj studiji su javno osigurane: 54% u odnosu na 42%. Ponovno hospitalizirane pacijentice su također imale veću vjerojatnost da će biti starije, s prosječnom dobi od 36 godina, u usporedbi s 28 godina u ne-primljenoj grupi. Također su imale veću vjerojatnost da će biti crnkinje (19% ponovno primljenih bolesnica u odnosu na 14% ne-primljenih). Više od 50% ponovnih hospitalizacija se dogodilo u prvom tjednu.

Utjecaj carskog reza na rizik za ponovnu hospitalizaciju treba dodatno ispitati, rekao je dr Clapp, uz napomenu da je carski rez bio nedosljedan prediktor ponovne hospitalizacije. U Floridi, na primjer, pacijentice koje su imale carski rez u 2011. godini su imale zapravo manju vjerojatnost da će biti ponovno hospitalizirane od onih koje su rodile vaginalno.

Psihijatrijski komorbiditet također treba bolje razumjeti, jer on "utječe na povećanje komorbiditeta majki, što prije dovodi do povećanja stope ponovne hospitalizacije nego što utječe na način porođaja", rekao je dr Clapp.

 

American College of Obstetricians and Gynecologists, 2016 Godišnji sastanak
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve