Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Upotreba oralnih ili nazalnih dekongestiva tijekom prvog tromjesečja trudnoće povezuje se s povećanim rizikom određenih porođajnih anomalija, navodi se u rezultatima case-control studije (op.prev. dekongestivi su lijekovi koji ublažavaju osjećaj začepljenosti/kongestije i curenja iz nosa/rinoreje, a koji nastaju kao posljedica prehlade i alergije).

Dr. Wai-Ping Yau s Odjela epidemiologije Sveučilišta Harvard napisao je za American Journal of Epidemiology da „Rezultati potvrđuju ranije pretpostavljenu povezanost između izlaganja fenilefrinu u 1. trimestru trudnoće s nastankom defekata endokardijalnih jastučića, izlaganja propanolaminu s nastankom defekata uha i fenilpropanolaminu s pojavom stenoze pilorusa“.

Autori su u ovom istraživanju utvrdili povećani rizik stenoze pilorusa i korištenja intranazalnih dekongestiva, povećani rizik traheoezofagealne fistule i anomalija bubrežnih kanalića s povećanom upotrebom derivata imidazola. Istovremeno, nisu utvrdili povezanost upotrebe oralnih ili intranazalnih dekongestiva s ventrikulskim septalnim defektom, koarktacijom aorte, gastroshizom niti defektima oka ili uha koji su bili utvrđeni ranijim istraživanjima.

Upozoravaju da je čak i u onim slučajevima u kojima je nađen povećani rizik, apsolutni broj slučajeva bio malen. Primjerice, prevalencija defekata endokardijalnih jastučića je 0.34 na 1000 živorođenih, a iako fenilefrin povećava rizik oko 8 puta, apsolutni rizik i dalje je malen (oko 2.7 na 1000 živorođenih).

Majke su intervjuirane unutar 6 mjeseci od porođaja o različitim demografskim obilježjima, životnom stilu, uključujući upotrebu lijekova propisanih od liječnika ali i onih koji se kupuju na slobodnom tržištu, a koje su koristile 56 dana prije posljednje mjesečnice i do kraja trudnoće.

U analizi ograničenoj na povezanost korištenja intranazalnih dekongestiva u prvom tromjesečju trudnoće i porođajnih anomalija koje ranije nisu bile povezane s upotrebom dekongestiva, autori su našli povezanost stenoze pilorusa i intranazalnih dekongestiva (OR, 1.9; 95% CI, 1.0 - 3.5) i posebno derivata imidazola (OR, 2.2; 95% CI, 1.1 - 4.5), između traheoezofagealne fistule i derivata imidazola (OR, 3.3; 95% CI, 1.2 - 8.9) te anomalija bubrežnih kanalića i oksimetazolina (OR, 3.1; 95% CI, 1.3 - 6.9).

Iako su različiti lijekovi dostupni na tržištu u slobodnoj prodaji, žene bi se trebale strogo pridržavati uputa o dozi i savjetovati se sa svojim liječnicima o lijekovima koje uzimaju tijekom trudnoće.

 

 

Am J Epidemiol. 2013;178:98-108.

  Novosti - Sve