Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Žene koje naprave želučanu premosnicu češće budu boljeg zdravstvenog stanja ako izgube tjelesnu težinu ali se suočavaju s povišenim rizikom od prijevremenog porođaja u odnosu na žene koje nisu imale operaciju, navodi se u novoj švedskoj studiji.

Zahvat povećava vjerojatnost prijevremenog porođaja za 24%. Veza nije dosegla statističku značajnost kada su istraživači analizirali šestogodišnje podatke od 598 poroda kod žena koje su bile na barijatrijskim operacijama. No, veza je postala jasna kada su dodali podatke od još dvije godine operacija. Sveukupno su analizirali 1,351 kirurških zahvata iz dva registra.

Koautor studije Dr. Olof Stephansson iz Karolinska Instituta u Stockholmu karakterizira rizik kao umjereni, što je u suprotnosti s prednostima gubitka težine kao što su povećana plodnost, uredna težina bebe, manji rizik od dijabetesa, preeklampsija i većina drugih komplikacija.

Veza "nije toliko jaka da bi trebao odvratiti žene od rađanja", rekao je. "No, dobro je znati da, ako imate ženu s prethodnim operativnim zahvatom, postoje neke prednosti ali također postoje i određeni rizici."

Razlog zašto operacija povećava rizik prijevremenog poroda ostaje zagonetka. Rezultati istraživanja su objavljeni online u "The New England Journal of Medicine".

Kada su istraživači usporedili podatke, otkrili su da su žene koje su imale želučanu premosnicu imale 30% veću vjerojatnost da imaju prijevremeni porođaj između 32. tjedana i 36. tjedana plus 6 dana gestacije.

Nije došlo do povećanja rizika za fetuse mlađe od 32 tjedana. To je dob koja obično ima najviši rizik za preživljavanje.

Također su otkrili da je stopa spontanog prijevremenog poroda bila 38% veća kod žena koje su imale želučanu premosnicu ali se stopa medicinski indiciranih prijevremenih porođaja - bilo carskim rezom prije porođaja ili indukcijom porođaja zbog preuranjenog prijevremenog pucanja vodenjaka – nije povećala.

"To je važno otkriće, ali ga treba staviti u kontekst ukupnih problema s teškom pretilosti koja sama po sebi ima povećanu učestalost neplodnosti i probleme s ovulacijom," rekao je dr Jaime Ponce, bivši predsjednik „American Society for Metabolic and Bariatric Surgery“, koji nije bio uključen u studiju.

"Žena s indeksom tjelesne mase (BMI) od 40 ili više ima više od 40% manju vjerojatnost da će zatrudnjeti", rekao je. "Želučana premosnica je pokazala poboljšanje menstrualnog ciklusa i plodnosti. Dakle, ukupna prednost gubitka značajne količine težine omogućuje pretilim žene povećati šansu za trudnoću."

"Trudnice moraju biti oprezne i pažljivo pratiti upute njihovih opstetričara jer postoji rizik od prijevremenog porođaja", izjavila je dr Ponce, ravnateljica barijatrijske kirurgije u Memorial Hospital u Chattanooga, Tennessee.

Sve u svemu, bilo je 163 prerano rođenih (stopa od 8,4%) od 1.931 koje su prošle operaciju i 447 (6,8%) u kontrolnoj skupini od 6574 žena.

U analizi su znanstvenici koristili indekse tjelesne mase prije trudnoće u kontrolnoj skupini i BMI prije operacije u eksperimentalnoj skupini. Srednji BMI kod žena koje su prošle kroz operaciju je bio 43,5 prije operacije i 29.6 kad su ostale trudne. Srednji BMI kod žena koje nisu imale operaciju bio je 41,1 u vrijeme kad su ostale trudna.

Nije bilo razlike u rezultatima kod prvorotki i višerotki te kod onih koje su imale povijest prijevremenih porođaja. Nije uočeno da je vrijeme između operacije i trudnoće imalo utjecaj na stopu prijevremenih porođaja. Gotovo sve operacije su bile želučane premosnice.

Srednje vrijeme začeća "iz barijatrijskih operacija je bilo 1,6 plus / minus 1,1 godine. Prijevremeni porođaji su se desili kod 7.7% žena s vremenom od operacije do začeća manjim od 1 godine, 9,5% žena s vremena od operacije do začeća 1 do 2 godine te kod 8,0% žena s vremena od operacije do začeća više od 2 godine ", objavili su znanstvenici.

 

IZVOR: http://bit.ly/2b8F9HH
N Engl J Med 2016.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve