Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Znanstvena istraživanja ukazuju da povećani unos određenih tvari u prehrani kao što su lutein, zeaksantin, beta-kriptoksantin, vitamin C i papaja može utjecati na smanjenje rizika "perzistirajuće" infekcije s humanim papiloma virusom (HPV).

Ovo je prva studija u kojoj su istraživani utjecaj i povezanost prehrane, kao i unos određenih namirnica na trajanje HPV infekcije. Studija su radili znanstvenici iz Centra za istraživanje raka u Arizoni, kao i Zavoda za javno zdravstvo u Tucsonu, a ispitivanja su obavljena kod 433 Brazilke ranije uključene u studiju praćenja prirodnog tijeka HPV infekcije ("The Ludwig-McGill HPV Natural History Study").

U ispitivanju prisustva HPV infekcije rabljen je test reakcije polimeraznog lanca, a test je ponavljan sustavno: na početku ispitivanja i potom 4, 8 i 12 mjeseci od početka istraživanja. Kod svih žena je u nekom od testova HPV bio pozitivan.

Kod 185 pacijentica je registrirana "perzistirajuća" HPV infekcija, što je definirano nalazom pozitivnog HPV testa (isti HPV tipovi) dva ili više puta uzastopno. Kod 248 pacijentica je registrirana "prolazna" HPV infekcija što je definirano nalazom jednog pozitivnog HPV testa od 4 moguća, ili nestalnim nalazom pozitivnog HPV testa.

Pacijentice s "prolaznom" HPV infekcijom su svakodnevno u prosjeku unosile statistički značajno više beta-kriptoksantina (177 vs 149 mikrograma), kao i luteina/zeaksantina (296 vs 249 mikrograma) u odnosu na pacijentice s "perzistirajućom" HPV infekcijom.

Rizik "perzistirajuće" HPV infekcije za specifične tipove bio je 53% niži u skupini žena koje su najviše unosile beta-kriptoksantin (gornje 3 kvartile) u odnosu na žene iz skupine s najnižim unosom ovih tvari.

Rizik perzistirajuće HPV infekcije bio je slično smanjen za 56% u skupini ispitanica koje su najviše unosile luteina/zeaksantina (gornje 3 kvartile) u usporedbi s ispitanicama iz skupine s najnižim unosom ovih tvari. Povišena razina vitamina C i unos papaje koja je veoma bogata u karotenoidima najmanje jednom tjedno također utječe na smanjenje rizika "perzistirajuće" HPV infekcije.

Navedeni rezultati su sukladni s ranijim istraživanjima koja podržavaju hipotezu da karotenoidi i vitamin C posjeduju kemoprotektivno djelovanje. Američki znanstvenici zaključuju, da bi povećani unos određenih namirnica, prije svega određenog voća, mogao pružiti zaštitu od nastanka raka vrata maternice unutar populacije s vrlo niskim unosom antioksidativnih tvari.

Inače, lutein je karotenoid s izvanrednim antioksidacijskim svojstvima. Uklanja slobodne radikale koji nastaju štetnim ultraljubičastim zračenjem i usporava odumiranje makule, što je najčešći uzrok sljepila kod ljudi starijih od 65 godina. Osobito bogati luteinom su špinat i raštika.

Zeaksantin je karotenoid koji također štiti oči od odumiranja žute pjege izazvane djelovanjem slobodnih radikala. Pomaže u zaštiti od različitih oblika raka jer vezujući slobodne radikale na sebe smanjuje broj stanica tumora. Veće količine zaeksantina otkrivene su u potočarki, blitvi, listovima bijele repe, listovima cikorije, listovima repe, špinatu i bamiji.

Beta kriptoksantin (betaCx), jedan je od četiri najvažnija karotenoida u krvi. Njegova antikancerogena svojstva potvrđena su u mnogobrojinim pokusima. Manjak ovog antioksidansa izgleda da igra ulogu i u nastanku raka debelog crijeva. Smanjena razina beta kriptoksantina se nalazi kod osoba koje puše i redovito konzumiraju alkohol, te kod osoba koje ne jedu uopće ili nedovoljno jedu voće. Namirnice bogate kriptoksantinom su općenito tropsko voće, posebice papaja, naranče i lubenice.

 

J Infec tDis 2003;188:1508-1516.
E-Mindell. Vitaminska biblija za 21. stoljeće, Mozaik knjiga Zagreb 2001.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve