Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Prehrana siromašna kolesterolom i nisko-zasićenim mastima tijekom trudnoće može utjecati i mijenjati parametre fetalnog krvnog optoka mjerene kolor-Doppler ultrazvukom, objavili su norveški znanstvenici.

Njihovo istraživanje predstavlja sekundarnu analizu, kao i prvotno izviješće objavljeno 2005. godine, temeljeno na istraživanju nazvanom "CARRDIP study - Cardiovascular Risk Reduction Diet in Pregnancy", randomiziranom kliničkom pokusu koji je uključivao 20 trudnica nepušačica, bijele rase, starosne dobi između 21-38 godina.

Primarno izviješće je ukazalo na smanjenje učestalosti prijevremenih porođaja u intervencijskoj skupini, čija prehrana se temeljila na niskom udjelu kolesterola, koju su trudnice započele u gestacijskoj dobi između 17 - 20 tjedana i koja je trajala do porođaja.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oslu tražili su objašnjenje da li i kako prehrana siromašna kolesterolom utječe na Dopplerske parametre krvnog optoka fetusa i majke, što bi predstavljalo pokazatelj učinka promjena majčine prehrane tijekom trudnoće na fetoplacentarni optok.

Analiza je potvrdila pretpostavke, te znanstvenici nalaze statistički značajno negativnu korelaciju između smanjenja unosa kolesterola prehranom i promjena u pulzacijskom indeksu umbilikalne arterije između 24. - 36. tjedna u intervencijskoj skupini. Izviješće norveške skupine znanstvenika objavljeno je u znanstvenom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Istraživači pretpostavljaju da je mogući mehanizam koji objašnjava ove rezultate slijedeći: nizak unos kolesterola dovodi do smanjenja razine LDL kolesterola u majčinom krvnom optoku, što vjerojatno doprinosi protuupalnom učinku na feto-maternalnoj barijeri. Rezultirajući je učinak na feto-placentarni optok, moguće poboljšanjem fibrinolitičke aktivnosti, što dovodi do pada otpora u kretanju krvi umbilikalnom arterijom.

U pratećem uvodniku, navode se ograničenja istraživanja, od kojih je jedan taj što je istraživanje provedeno u nisko-rizičnoj skupini trudnica. Drugo ograničenje istraživanja je što se prehrana kontrolne skupine norveških trudnica ne može usporediti s tipičnom prehranom američkih trudnica. Unatoč tomu, zaključak je kako ovo istraživanje donosi hipotezu koja bi mogla biti korisna u budućim istraživanjima.

 

Am J Obstet Gynecol 2007;196:549.e1-549.e7.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve