Datum zadnje izmjene: 12. 04. 2024.


Bivše pušačice mogu imati manje i slabije valunge tijekom menopauze nego žene koje nastavljaju pušiti, sugeriraju rezultati male studije.Žene koje nisu pušile najmanje pet godina su imale 45% manju vjerojatnost da će imati ozbiljne ili učestale valunge od sadašnjih pušačica, otkrili su znanstvenici. No, imale su veću vjerojatnost da će imati jače simptome nego žene koje nikada nisu pušile.

"Dok je učinak bio najjači, ako žena prestane pušiti najmanje pet godina prije početka menopauze, čak su i žene kod kasnijeg odvikavanja imali bolji ishod od žena koje su nastavile pušiti", napisala je putem e-maila glavna autorica Rebecca Smith, znanstvenik na epidemiologiji Sveučilišta u Illinoisu. "Nadam se da će ovo poticati žene da prestanu pušiti, što prije to bolje." Zbog toga što su prethodna istraživanja pokazala uzročnu vezu između pušenja i jačih valunga, Smith i njeni kolege su htjeli dokazati vrijedi li to i za žene koje su prestale pušiti. Kao što su napisali online 22. lipnja u časopisu Maturitas, proučavali su 761 žena u dobi od 45 do 54 kroz sedam godina.

Na početku studije 347 žena je imalo valunge. Samo je 39% onih koje nikada nisu pušile imalo valunge, u usporedbi s 52% bivših pušačica i 62% sadašnjih pušačica. Oko 47% sadašnjih pušačica je imalo umjerene ili teške valunge; ova skupina je također imala veću vjerojatnost imati simptome svakodnevno ili tjedno. Nasuprot tome, umjerene ili teške valunge je imalo 36% bivših pušačica i 22% onih koje nikada nisu pušile - a samo oko 10% tih žena je imalo valunge na dnevnoj ili tjednoj osnovi.

U usporedbi sa sadašnjim pušačicama, žene koje su prestale pušiti su imale 37% manje izglede da će imati valunge i 22% manje izglede da će imati česte i teške simptome. U usporedbi sa ženama koje nikad nisu pušile, aktualne pušačice su imale četiri puta veću vjerojatnost imati valunge. Autori su priznali da studija ne može dokazati da pušenje uzrokuje ili pogoršava valunge. No, istaknuli su, njihovi rezultati su u skladu s prošlim studijama pa navode da bi pušenje moglo utjecati na hormone, neurotransmitere i drugih mehanizme koji su također povezani s valunzima.

Prestanak pušenja najmanje pet godina prije menopauze je povezan s 14% smanjenjem jačine valunga i smanjenjem od 19% njihove učestalosti u odnosu na prestanak pušenja u novije vrijeme. "Nikada nije prekasno prestati, a prestanak pušenja može smanjiti druge zdravstvene rizike koji su još ozbiljniji od valunga," napisala je putem e-maila Ellen Freeman, znanstvenik u ginekologiju i porodništvu Sveučilišta u Pennsylvaniji u Philadelphiji. Prestanak pušenja može sniziti rizike za kardiovaskularne bolesti i maligna oboljenja, rekla je. "Koliko ja znam, ovo je prva studija koja pokazuje da prestanak pušenja u srednjim godinama može smanjiti valunge," dodala je Freeman, koja nije bila uključena u studiju.

 


IZVOR: http://bit.ly/1RRHTcU
Maturitas 2015.

Poliklinika Harni
  Novosti - Sve