Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Ginekolozi kirurzi bi trebali biti upoznati sa specifičnim rizicima s kojima se suočavaju pretile žene, poput infekcije na mjestu kirurškog zahvata, venske tromboembolije i komplikacija rana, tako da ih savjetuju o njihovim pojedinačnim rizicima prije operacije, mišljenje je povjerenstva Američkog društva za ginekologiju i opstetriciju - Odbora za ginekologiju. Mišljenje, koje je objavljeno u siječnju 2015. godine u Obstetrics & Gynecology, također navodi da su kod pretilih žena, isto kao i kod žena s normalnom težinom, bolji rezultati i manje komplikacija kod vaginalne histerektomije u usporedbi s laparoskopskom ili abdominalnom histerektomijom.

Prema Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, 34,9% odraslih Amerikanaca (ili 78,6 milijuna ljudi) je pretilo. Autori definiraju tri stupnja pretilosti. 1 stupanj se odnosi na osobe čiji je indeks tjelesne mase (BMI) između 30 - 35 kg / m2. Ljudi čiji BMI je od 35 - 40 kg / m2 spadaju u pretilost stupnja 2. Stupanj 3 pretilosti je definiran kao BMI veći od 40 kg / m2.

"Nuspojave nakon ginekološkog zahvata kao što su infekcije na mjestu rane (s indeksom tjelesne mase većim od 35), venske tromboembolije (s indeksom tjelesne mase jednakom ili većim od 35), i komplikacije rane (10 puta veća vjerojatnost s BMI od 40-49 u usporedbi s normalnom tjelesnom masom bolesnica) su češće kod pretilih žena nego kod žena s normalnom tjelesnom masom, "navode autori.

Iako pretile osobe imaju veći rizik od umiranja i pate od kroničnih bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes i opstruktivne apneje za vrijeme spavanja, paradoksalno, morbiditet i smrtnost kod pretilih pacijentica koje nemaju metaboličkih komplikacija su manji nego kod pacijentica s normalnom tjelesnom masom, navode autori. Pretile pacijentice s hipertenzijom i dijabetesom su u povećanom riziku za perioperativni morbiditet i smrtnost u usporedbi s pacijenticama koje nemaju povećanu tjelesnu masu, definiranu kao BMI od 8,5-24,9 kg/m2.

Vaginalna histerektomija je općenito povezana s boljim rezultatima i ima manje komplikacija nego laparoskopske ili abdominalne histerektomije, navode autori. Kod pretilih žena koje nisu dobri kandidati za vaginalnu histerektomiju, laparoskopska histerektomija može imati više komplikacija, ali isto tako može rezultirati s manje gubitka krvi i kraćim boravkom u bolnici. Operacija je također povezana s većom kvalitetom života 4 godine nakon zahvata u usporedbi s laparotomijom.

"Pacijenticama treba ponuditi sve opcije, bez obzira na BMI, i odabrati najmanje invazivan postupak kako bi se smanjile komplikacije, dužina boravka u bolnici i postoperativno vrijeme oporavka", zaključili su autori.

Autori navode da su kod pretilih bolesnica sa sumnjom na opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja s obzirom na kirurški zahvat potrebne konzultacije s anesteziologom jer može doći do postoperativnih komplikacija kao što su upala pluća ili hipoksemija. Dodatne mjere opreza treba poduzeti kod određenih pretilih bolesnica kod kojih operacija traje više od 45 minuta u vidu propisivanja niskomolekularnih heparina zbog umjerenog rizika za vensku tromboemboliju.

Budući da pretile pacijentice imaju više potkožnog tkiva, abdominalna histerektomija može potrajati i puno dulje.

Hipoksemija koja se javlja češće u pretilih bolesnica nakon operacije se može liječiti putem spirometrije i kontinuiranog pozitivnog tlaka zraka. Komplikacije rane i infekcije rezne rane su najčešće postoperativne komplikacije kod gojaznih pacijentica koje su imale abdominalnu histerektomiju; subkutano postavljanje šavova, primjena talka i vakuum rane su povezani sa smanjenim komplikacijama. Preoperativni ili intraoperativni nesteroidni protuupalni lijekovi bolje djeluju nego acetaminofen u smanjenju mučnina i povraćanje te smanjuju uporabu postoperativnih opioida.

 


Obstet Gynecol. 2015 125: 274-287.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve