Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.

Neke urinarne bakterije i antimikrobni peptidi mogu pomoći u identifikaciji žena s povećanim rizikom od infekcije mokraćnog sustava nakon kirurškog zahvata dna zdjelice. Istraživači s Loyola University Chicago Stritch School of Medicine otkrili su značajne razlike u prisutnosti urinarnih bakterija na dan operacije kod žena kod kojih se razvila postoperativna infekcija mokraćnog sustava, u usporedbi sa ženama koje nisu imale IMS. Studija se sastojala od 54 žena i objavljena je u PLoS One

Razlike mogu pomoći liječnicima u poboljšanju prevencije uroinfekcija ocjenjivanjem uzoraka urina na dan operacije, prijedlog je istraživača, koji dodaju da takvi test još nisu spremni za kliničku praksu. 

Od svih sudionika, 10 žena ili 18,5%, razvile su Isimptome uroinfekcije nakon operacije, a četiri, odnosno 7% su imale pozitivne kulture urina nakon operacije. Kad su istraživači analizirali kulture, otkrili su da rizik za infekciju mokraćnog sustava značajno korelira s nalazom određenih urinarnih bakterija i β-defensin antimikrobnog peptida (AMP). Osim toga, hidrofobnost urinarnog AMP (nedostatak privlačnosti) i aktivnost proteaze su veći u ispitanica u kojih je nastala infekcija. Konačno, manji rizik od postoperativne infekcije mokraćnog sustava bila je povezana s većom bakterijskom raznolikosti, većim obiljem vrsta Lactobacillus i višim razinama antimikrobnog peptidae β-defensin-1.

Podaci prikupljeni tijekom studije ukazuju da na vezu između bakterija mokraćnog mjehura, AMP odgovora i simptoma koji bi mogli pomoći odrediti biomarker rizika uroinfekcije, zaključili su istraživači.

 

Ključne točke:

 

 

 

  • Analizom bakterija mokraćnog mjehura i antimikrobnih peptide kod žena kod kojih je planirana operacija dna zdjelice, znanstvenici se nadaju da će identificirati one koji imaju povećan rizik za razvoj postoperativne uroinfekcije.

 

OB.Gyn.net

 

 


dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve