Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Velika populacijska studija pokazuje da su pretilost i dijabetes neovisni rizični čimbenici u nastanku brojnih komplikacija tijekom trudnoće, kao što su operativno dovršenje porođaja kao i niska porođajna težina djeteta. Izraženost ovog učinka, međutim, različita je kod različitih etničkih skupina.

Američki znanstvenici iz Udruženja za medicinsko zdravlje i istraživanja u New Yorku, analizirali su podatke iz 329.988 poroda, kako bi odredili da li postoji utjecaj pretilosti i dijabetesa na ishod trudnoće, te ako postoji, da li je ovisan o rasi odnosno etničkoj skupini. Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu American Journal of Public Health.

Znanstvenici nalaze kako dijabetes, bilo gestacijski ili pregestacijski, povisuje rizik operativnog dovršenja porođaja carskim rezom u svim etničkim skupinama. Relativni rizik je rastao od 23% u skupini bijelih žena s gestacijskim dijabetesom do 186% u skupini Latinoamerikanki s kroničnim (pregestacijskim) dijabetesom.

Dijabetes je bio povezan s povišenim rizikom prijevremenog porođaja u svim etničkim skupinama. U ovom slučaju, relativni rizik je rastao od 20% u skupini bijelih žena s gestacijskim dijabetesom do 243% u skupini Latinoamerikanki s pregestacijskim dijabetesom.

Težina trudnice veća od 75 kg prije trudnoće bila je povezana s povišenim rizikom javljanja preeklampsije u svim etničkim skupinama. Kombinirana analiza pokazuje da je povišena tjelesna težina bila povezana s češćim operativnim dovršenjem trudnoće carskim rezom, ali i sa smanjenim rizikom rađanja djeteta niske porođajne težine.

"Iako brižljivo praćenje dijabetesa tijekom trudnoće može poboljšati ishod trudnoće kod dijabetičnih žena", zaključuju autori, "trebalo bi težiti prevenciji dijabetesa tipa 2 i gestacijskog dijabetesa kontrolom tjelesne težine u žena tijekom cijelog životnog vijeka".

 

Am J Public Health 2005;95:1545-1551.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve