Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Pretile žene imaju manju vjerojatnost uspješnog vaginalnog porođaja.

Trudnice koje su imale indeks tjelesne mase 40 kg/m² ili veći, nakon što je u njih započeo porođaj, ipak su naposljetku češće morale roditi carskim rezom, a za svakih dodatnih 10 kg/m² ponad 40, vjerojatnost da će imati uspješni porođaj vaginalnim putem smanjivala se čak 40%, navode istraživači iz Duke University Medical Center iz Durhama, Sjeverna Karolina. Smatraju da je rješenje problema savjetovanje trudnica koje pripadaju trećem stupnju pretilosti.

Dr. Brown i suradnici objavili su 26.7.2013. u the American Journal of Obstetrics and Gynecology rezultate svoga istraživanja i preporuke pretilim trudnicama da tijekom trudnoće ne bi smjele dobiti više od 9 kilograma. Svaki prirast težine trudnice veći od toga povećava rizik za neuspjeh vaginalnog porođaja i rizik za carski rez.

Savjetuju također da se kod žena s nepovoljnim nalazom na cerviksu izbjegava indukcija porođaja, jer ona u njih nadalje povećava rizik carskog reza. „Mnoge od tih žena možda će trebati indukciju porođaja zbog ostalih komplikacija u trudnoći kao što su arterijska hipertenzija ili šećerna bolest, koje su u njih također češće.“

Analizirani su podaci 357 pretilih žena koje su rađale nakon više od 34 tjedna trudnoće. Od 357 žena, u njih 248 pokušalo se vaginalnim porođajem, a gotovo trećina tih žena (35%) završila je na carskom rezu radi komplikacija. Sveukupno, oko dvije trećine pretilih žena imalo je uspješan vaginalni porod. Stopa uspješnosti smanjivala se s porastom indeksa tjelesne mase. Pacijentice čiji je BMI bio 40 do 50 imale su uspješnost vaginalnog poroda 68.4%. Rodilje čiji je BMI bio 50.1 do 60 imale su stopu uspješnosti vaginalnog poroda 65.6%, a one s BMI većim od 60 uspješno su vaginalno rodile samo u 36.8%. Razlika je bila statistički signifikantna (p=0.031).

Osim BMI, ostali čimbenici koji su bili nezavisno povezani s vaginalnim porodom, bili su mlađa dob, broj prethodnih porođaja i stupanj zrelosti vrata maternice u trenutku primitka u rađaonicu.

Dr. Brown kaže da je pokušaj vaginalnog porođaja siguran čak i u rodilja s BMI većim od 60, ali te žene „treba obavijestiti o povećanom riziku poremećaja koji se mogu javiti tijekom poroda što će u mnogome ovisiti o stupnju pretilosti“. Oko 8% žena reproduktivne dobi nalazi se u trećem stupnju pretilosti. Uzrok povezanosti BMI i carskog reza nije jasan. Istraživački tim dr. Browna sada ispituje ulogu oksitocina i njegovih receptora u pokusima na životinjama (pretile mišice).

 

Am J Obstet Gynecol 2013.

Dodatak: podjela indeksa tjelesne mase (BMI u kg/m²)


BMI Klasifikacija

< 18.5    Pothranjenost
 18.5–24.9  Normalna težina
 25.0–29.9  Prekomjerna težina
 30.0–34.9  Prvi stupanj pretilosti
 35.0–39.9  Drugi stupanj pretilosti
 ≥ 40.0  Treći stupanj pretilosti
  Novosti - Sve