Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Prekomjerna tjelesna težina u žena životne dobi iznad 70 godina predstavlja rizični faktor za nastanak demencije, upozoravaju švedski znanstvenici.

Povezanost između tjelesne mase i demencije dugo nije bila uočena, zbog nalaza kako je gubitak tjelesne težine često praćen demencijom. S druge strane, najveća pojavnost prekomjerne tjelesne težine i pretilosti se opaža u skupini žena u životnoj dobi od 50 godina i iznad, dok je demencija bolest prije svega kasnije životne dobi.

Švedski znanstvenici sa Sveučilišta u Goeteborgu intervjuirali su 226 žena i 166 muškaraca starosne dobi od 70 i više godina, tijekom razdoblja između 1971. - 1972. godine. Iz daljnjeg praćenja je isključeno 10 osoba koje su već u vrijeme ovog prvog testiranja pokazivali znakove demencije. Kod svih osoba je izmjerena tjelesna težina, a ispitivanja su ponavljana kod svakog ispitanika u životnoj dobi od 75, 79, 81 i 83 godina.

Tijekom 18 godina praćenja, analiza rezultata je pokazala kako je indeks tjelesne mase (BMI) kod žena kod kojih je nastupila Alzheimerova bolest bio u prosjeku veći za 3,6 jedinica u odnosu na ispitanice bez demencije.

Žene kod kojih je dijagnosticirana demencija u dobi 79 i 88 godina imale su veći BMI u dobi od 70, 75 i 79 godina. Povezanost prekomjerne tjelesne težine i Alzheimerove bolesti bila je statistički značajna.

Osim tjelesne težine znanstvenici su pratili i druge parametre: krvni tlak, stanje kardiovaskularnog sustava, pušenje i socijalno-ekonomski status. Multivarijacijska analiza je pokazala, kako je jedino BMI predstavljao neovisan prognostički faktor za nastanak demencije i Alzheimerove bolesti.

Suprotno rezultatima u skupini žena, indeks tjelesne mase nije bio povezan s nastupanjem demencije u muškaraca. Pretpostavka je kako od značaja u nastanku ove razlike mogu biti različita spolna distribucija masnog tkiva kod muškaraca i žena, metaboličke razlike u žena ili jednostavno malen broj muškaraca u ovoj studiji.

Zaključak studije je, kako bi prevencija prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, također i u starijoj životnoj dobi trebala imati visoki prioritet u zapadnim zemljama, kako bi se smanjila pojavnost demencije.

 

Arch Intern Med 2003; 163:1524-1528


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve