Datum zadnje izmjene: 11. 04. 2024.


Probiotike bi trebale uzimati trudnice, dojilje i njihova dojenčad za sprečavanje razvoja atopijskog dermatitisa, potvrđuju preporuke koje će uskoro biti izdane od strane Svjetske organizacije za liječenje alergija. "To će biti prvi put da se probiotici preporučuju za prevenciju alergija sa strane medicinskih organizacija", rekao je Alessandro Fiocchi, doktor medicine, iz Pedijatrijske bolnice Bambino Gesù u Rimu. Nove smjernice je najavio na American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI) 2014. Smjernice za prevenciju alergijskih bolesti su još uvijek u izradi.Prvo poglavlje o probioticima će biti objavljeno krajem siječnja 2015., izjavio je doktor Fiocchi. Zatim će slijediti poglavlja o vitaminu D i prebioticima.

Smjernice o probioticima se odnose samo na atopijski dermatitis. "Ja sam i dalje skeptičan prema mogućnosti da probiotici mogu spriječiti alergiju," rekao je dr Fiocchi, koji je održao plenarno predavanje na temu.

U meta-analizi 29 studija, potrošnja probiotika kod trudnice nije imala nikakav učinak na dječju astmu tijekom 2-7 godina praćenja, odnosno na razvoj alergije na hranu tijekom 1 do 2 godine perioda praćenja. Potrošnja je, međutim, dovela do smanjenja ekcema od 9% tijekom 1 - 5 godina praćenja, izvjestio je dr Fiocchi. Kod dojilja nije uočen učinak probiotika u prevenciji dječje astme tijekom 1 do 4 godine praćenja, odnosno kod razvoja alergije na hranu tijekom 2 do 4 godine praćenja. No, nađeno je smanjenje ekcema za 16% tijekom perioda praćenja od 6 mjeseci. Kod uzimanja probiotika tijekom dojenja kod dojenčadi je došlo je do 5%-tnog smanjenja ekcema tijekom 6 mjeseci do 6 godina praćenja, ali nije uočen učinak na razvoj astme tijekom 9-mjesečnog praćenja ili na razvoj alergije na hranu u vremenu od 1 do 6 godina praćenja.

"Prethodne studije su jedino podržale izbjegavanje duhanskog dima kao prevenciju protiv alergije i astme na temelju dokaza u istraživanjima ", rekao je James Sublett, doktoe medicine, novoizabrani predsjednik od ACAAI. "Mislim da su ova djelovanja važna za alergologe koji se zalažu za stvaranje novih preporuka“, objasnio je doktor Fiocchi. "U iščekivanju smo smjernica za upotrebu probiotika“, rekao je Peter Lio, doktor medicine, sa Sveučilišta Northwestern Feinberg School of Medicine u Chicagu. No, "veliki broj različitih probiotika zajedno može biti nezgodan."

"Određeni sojevi ili kombinacije sojeva mogu biti presudni za neke učinke te ih treba pametno kombinirati da se postigne potpuni učinak bez rizika. Kao što nije svejedno koji se antibiotik uzima i u kojoj dozi.", rekao je. "Ne treba se senzacionalistički upuštati u preporuku probiotika bez obzira na soj i količinu da ne bismo dobili kontraefekt“.

"Podaci pokazuju da su probiotici povezani sa smanjenjem od 20% do 25% u incidenciji pedijatrijskog atopijskog dermatitisa", rekla je Katherine Baquerizo Nole, doktor medicine, sa Sveučilišta Miami Miller School of Medicine. "Probiotici ne samo da moduliraju djelovanje T-stanica i citokina, nego i ubrzavaju oporavak barijerne funkcije", rekla je. "Čini se da su neki učinci specifični za pojedine sojeve što bi moglo objasniti raznolike rezultate kod različitih istraživačkih skupina", dodala je. "Najbolji učinak postiže se kada se prenatalne preporuke usklade s postnatalnim, a sojevi koji su pokazali dosljednije rezultate su Lactobacillus i Bifidobacterium. Dugoročna prednost u prevenciji atopijskog dermatitisa još nije definirane."

 


American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI) 2014.


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve