Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Trudnice s PTSP-om imaju znatno veću vjerojatnost da rode prerano, pronašla je nova studija objavljena u "Obstetrics & Gynecology".

Studija, koja je pratila više od 16.000 porođaja veteranki, otkrila je povećanje rizika spontanog prijevremenog poroda za 35% kod žena koje su imale PTSP u godini prije porođaja.

"Ova studija nam daje uvjerljivu epidemiološku osnovu da kažemo da je PTSP rizični čimbenik za nastanak prijevremenog poroda," rekao je glavni autor studije, Ciaran Phibbs, PhD, izvanredni profesor pedijatrije i istražitelj sa Sveučilišta Stanford. "Trudnou majke s PTSP-om treba voditi kao visokorizičnu trudnoću."

Analiza je obuhvatila sve porođaje koji su pokrivene braniteljskim zdravstvenim ustanovama od 2000. do 2012. godine. Od 16.344 porođaja, dijagnoza PTSP je bila verificirana kod 3,049 majki. Dijagnoza PTSP je kod 1,921 žena bila postavljena prije poroda.

Potrebno je razlikovati kada je postavljena dijagnoza, jer rizik preranog poroda nije postojao kod onih žena koje su imale dijagnozu PTSP, ali nisu imale simptome u godini prije poroda. Za ove žene, rizik prijevremenog porođaja nije bio veći od rizika kod žena koje nisu imale PTSP, izvijestili su istraživači.

"To nam daje nadu da se, ako se majka koja ima aktivni PTSP liječi rano u trudnoći, razina stresa može smanjiti, a rizik od prerano poroda može smanjiti", rekao je Phibbs, uz napomenu da će istraživanja morati potvrditi mogućnost smanjenja rizika.

Dok je PTSP obično povezan s vojnim veteranima, znanstvenici napominju da su rezultati primjenjivi na opću populaciju.Studija je također obuhvaćala žene veterane koji su imale PTSP, ali nisu raspoređenih u borbene zone.

 

 

Ključne točke:

 

 

 

  • Trudnice s PTSP simptomima unutar godinu dana prije porođaja imaju 35% veću vjerojatnost da rode prerano.
  • Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo može li liječenje PTSP simptoma rano u trudnoći smanjiti rizik od prijevremenog poroda.

 


Ob.Gyn.net
dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve